2016. február 11. csütörtök Bertold, Marietta
» Tegye be a névnapot az eseményeim közé!

Napkelte: 6:57 Napnyugta: 17:00

Derűs

Woodbridge
4°C
Derűs

CHF CHF 283,63000
EUR EUR 311,17000
USD USD 276,20000

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

 

 

Névnaptár Facebook alkalmazás

Milyen gyakori a neved?

Hirdetés

fórum

Legnépszerűbb:
Ferenc napi köszöntő
Melyik a fő Zsófia névnap?
Legújabb topikok:
Ferenc napi köszöntő
Melyik a fő Zsófia névnap?

Eseménytár

LinkBank Névnap - wyw.hu  
   
linksite
Keresned sem kell!  
MEGAPORT  
 
Részletes keresés

Bertold

Névnapok: február 11.
Nem:Férfi
Eredet:germán

Leírás:

A Bertold férfinév a germán Berthold (Berchtold) férfinévből származik. Jelentése: fényes, híres + uralkodó, tevékeny. Az 1990-es években szórványosan fordult elő, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

Dezső

Névnapok: február 11.
Nem:Férfi
Eredet:latin

Leírás:

A Dezső férfinév a latin Desiderius névből származik, aminek a kiejtése Dezsidérius volt, és a ennek az alakváltozatnak a rövidült és -ő kicsinyítőképzős változata a Dezső. Jelentése: óhajtott, kívánt (gyermek). Az 1990-es években a Dezső igen ritka volt,  a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.

Elek

Névnapok: február 11.
Nem:Férfi
Eredet:-

Leírás:

Az Elek  vitatott eredetű férfinév, a görög Alexiosz (Alex) magyar megfelelője, más vélemény szerint azonban az ismeretlen eredetű régi magyar Velek személynévből származik. Az 1990-es években az Elek igen ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.

Marietta

Névnapok: február 11.
Nem:Női
Eredet:héber

Leírás:

A Marietta a Mária olasz kicsinyítőképzős formája.

Teodóra

Névnapok: február 11.
Nem:Női
Eredet:görög

Leírás:

A Teodóra név a női párja a Teodor férfinévnek, mely görög eredetű és a jelentése isten ajándéka. 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Titánia

Névnapok: február 11.
Nem:Női
Eredet:görög

Leírás:

A Titánia a Titán férfinév női párja, jelentése óriáslány, mivel a titánok eredetileg az ősi görög istenek egy csoportja volt. A név később latin és germán-frank mondákban is felbukkant. Az 1990-es években a Titánia szórványos név volt a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között. Az Uránusz bolygó egyik holdjának neve Titánia.

Titanilla

Névnapok: február 11.
Nem:Női
Eredet:görög

Leírás:

A Titanilla név a Titánia latin kicsinyítőképzős alakja, az eredeti alak jelentése óriáslány. Magyarországon Móra Ferenc Aranykoporsó című regénye tette ismertté azáltal, hogy a regény egyik szereplőjének a neve Titanilla.  Az 1990-es években a Titanilla igen ritka név volt, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.


Hirdetés  
 
 

Névnap meghatározása

Czuczor Gergely, Fogarasi János: A magyar nyelv szótára. [1862.]:

"(név-nap) ösz. fn. Az egyházi naptár rende szerint azon szentnek tiszteletére kitüzött nap, kinek valaki nevét viseli keresztnevül. Személyragozva: nevemnapja, nevednapja, nevenapja, nevemnapján, nevemnapjára, nevemnapjától stb. Névnapot üllni, tartani. Valakit neve napján megköszönteni. Mindszent napján minden embernek nevenapja van."

 Wikipédia a névnapról:

"A világ egy részén a születésnap mellett a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a családja, barátai megünneplik. A névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul. A névnap, mint minden más jeles nap, alkalom az ünneplésre. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, rigmusok továbbá tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.

A névnapok ünneplése számos nép körében elterjedt. A magyarok hagyományosan felköszöntik a családtagjaikat, munkatársaikat, ismerőseiket névnapjukon, bár a névnap általában kevésbé fontos mint a születésnap. A családtagok, barátok gyakran meg is ajándékozzák egymást a névnapjukon, a nőket általában virággal. A magyarokon kívül  megünneplik a névnapokat például a csehek, lengyelek, oroszok, románok, szlovákok, valamint a skandináv és a balti országok lakói. Egyes országokban a névnap ugyanolyan fontos ünnep, mint a születésnap (pl. Lengyelországban). Nem ünnepelnek névnapot viszont például az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában. A balkáni országok közül az ortodox hagyományú  népeknél (pl. bolgárok, görögök, szerbek) az egyes szentek ünnepnapján elterjedt szokás a névnap ünneplése,  a katolikus népeknél (horvátok, szlovének) ugyanakkor a névnap ünneplése mára kiment a divatból.
 
 Magyarországon általános szokás megünnepelni a névnapot, azonban az kevésbé jelentős és kevésbé személyes,  mint a születésnap, ugyanis szélesebb körben köszöntik fel az embert, és csekélyebb külsőségekkel.  Habár Magyarországon valamennyi adható utónevet a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kell  engedélyeznie, a névnapok kijelölésére nincs központi szerv, vagyis tulajdonképpen a naptárban lévő névnapok nem hivatalosak.  Arról, hogy egy új névnek mikor legyen a napja, a naptárkészítők, például az egyházak döntenek, annak okán, hogy a névnapok   eredetileg is valamilyen szent ünnepéhez kötődtek."

Névnaptár - Névnapok adatainak forrása

 • Wikipédia: Magyar névnapok
 • Ladó János, Bíró Ágnes:Magyar utónévkönyv
 • Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke
 • Fercsik Erzsébet-Raátz Judit. Hogy hívnak? Könyv a keresztnevekről.


Hirdetés

 

tipptár gyorsmenü

 • tipptár info
 • Eseménytár
 • Linktár
 • GYIK
 • Névnaptár
 • éhes utazó
 • Babázó
 • tipptár

keresés