2014. április 24. csütörtök György
» Tegye be a névnapot az eseményeim közé!

Napkelte: 5:38 Napnyugta: 19:46

Derűs

Woodbridge
19°C
Derűs

CHF CHF 252,74
EUR EUR 308,44
USD USD 222,99

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Milyen gyakori a neved?

Hirdetés

 

Csatlakozz hozzánk!

Eseménytár

babázó - Minden, ami baba.

Részletes keresés

Bonifác

Névnapok: április 24.
Nem:Férfi
Eredet:latin

Leírás:

A Bonifác férfinév a latin homo boni fati, azaz a jó sors embere jelentésű kifejezésből eredő Bonifatius férfinévre vezethető vissza. A magyar népi hagyományban a fagyosszentek egyike. Az 1990-es években a Bonifác szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.

Csaba

Névnapok: április 24.
Nem:Férfi
Eredet:török

Leírás:

A Csaba régi magyar személynév. Egyes források szerint török eredetű lehet, és a jelentése: pásztor, kóborló, újabban az ajándék jelentése is felmerült. A török eredet ellen szólhat, hogy a név felbukkan a kora középkori eredetű magyar mondavilágban is, Csaba királyfi alakjában, akit Attila fiaként tart számon a hagyomány. A nevet a 19. században fedezték fel újra, Vörösmarty Mihály és Arany János művei nyomán lett népszerű. Egyes kutatók – és az általános iskolai tankönyvek – szerint a csaba szó megegyezik a hun eredetű csobán méltóságnévvel.
A Csaba a középkorban nem volt gyakori név, amikor már majdnem feledésbe merült, akkor újította fel Vörösmarty az 1824-ben megjelent Csaba szerelme című versében, de ennek hatására sem terjedt el. Népszerű csak a 20. század második felében lett, 1967-ben 2690-en kapták ezt a nevet, amivel a 12. leggyakrabban adott férfinévvé vált, az 1980-as években a 14. volt.

Debóra

Névnapok: április 24.
Nem:Női
Eredet:héber

Leírás:

A Debóra  héber eredetű női név (דְּבֹרָה D(e)vórá), jelentése: méh, méhecske. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

György

Névnapok: április 24.
Nem:Férfi
Eredet:-

Leírás:

A György férfinév a görög Georgiosz névből, illetve ennek latin Georgius formájából származik. Jelentése: földműves, gazdálkodó. A 15. században a 3. leggyakoribb férfinév volt, és később is a 4-5. helyen állt. Budapesten a 19. század végén a 17. volt, a század közepén a 6. legnépszerűbb név volt. A 20. század közepére a 9. helyen állt. 1967-ben országosan a 16., a 80-as években a 29. leggyakoribb férfinév volt. Az 1990-es években a György gyakori név volt, a 2000-es években a György a 60-77. leggyakoribb férfinév.

Györgyi

Névnapok: április 24.
Nem:Női
Eredet:-

Leírás:

A Györgyi női név a György férfinévből keletkezett a 19. században, eredetileg Györgyike formában. Az 1990-es években a Györgyi ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Hunor

Névnapok: április 24.
Nem:Férfi
Eredet:magyar / ősmagyar

Leírás:

A Hunor a csodaszarvas eredetmondából származó név, a hun (latinul hunnus) népnév -r kicsinyítőképzős származéka. Az 1990-es években a Hunor igen ritka név volt, a 2000-es években az 50-94. leggyakoribb férfi név között.

Simon

Névnapok: április 24.
Nem:Férfi
Eredet:héber

Leírás:

 A Simon a Simeon név görög Szimón alakváltozatából ered. Simeon héber eredetű név, jelentése meghallgatás, meghallgattatás. Az 1990-es években a Simon igen ritka,  a 2000-es években (2004-től) a Simon a 89-93. leggyakoribb férfinév.

Szent György

Névnapok: április 24.
Nem:Férfi
Eredet:-

Leírás:

Szent György (270 körül – 303. április 23.) római kori katona és keresztény mártír. Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri; egyike a leghíresebb katonai szenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. Egyike a tizennégy segítőszentnek. A György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi. Egy előkelő kappadókiai családból származott. Diocletianus császár alatt hadiszolgálatba lépett. Kiváló kardforgató képességének és más tulajdonságainak is köszönhetően hamar magas pozícióba jutott. Ám amikor a császár a keresztényeket üldözni kezdte, lemondott hivataláról, és a császár ellen fordult. Emiatt börtönbe vetették, és miután a legkegyetlenebb kínzásokkal sem bírták őt hitétől eltéríteni, 303-ban kivégezték.

tipptár gyorsmenü

  • tipptár info
  • Eseménytár
  • Linktár
  • GYIK
  • Névnaptár
  • Babázó
  • tipptár

Hirdetés


Névnapok adatainak forrása:

- Wikipédia 
- Ladó János, Bíró Ágnes:Magyar utónévkönyv
- Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke 
- Fercsik Erzsébet-Raátz Judit. Hogy hívnak? Könyv a keresztnevekről. 

keresés