2014. október 21. kedd Orsolya
» Tegye be a névnapot az eseményeim közé!

Napkelte: 7:11 Napnyugta: 17:44

Derűs

Woodbridge
13°C
Derűs

CHF CHF 254,69
EUR EUR 307,39
USD USD 239,92

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Milyen gyakori a neved?

Hirdetés

fórum

Legnépszerűbb:
Ferenc napi köszöntő
Melyik a fő Zsófia névnap?
Legújabb topikok:
Ferenc napi köszöntő
Melyik a fő Zsófia névnap?

 

Csatlakozz hozzánk!

Eseménytár

 
Részletes keresés

Hilár

Névnapok: október 21.
Nem:Férfi
Eredet:latin

Leírás:

A Hilár latin Hilariusból származó férfinév, jelentése: derűs, vidám, jókedvű. Női párja: Hilária. 

Kende

Névnapok: október 21.
Nem:Férfi
Eredet:magyar / ősmagyar

Leírás:

A Kende férfinév a régi magyar Kündü személynévből származik, ami ótörök méltóságnévből származik. Levédiában és Etelközben az ősmagyar törzsszövetség fejét nevezték így. Az 1990-es években szórványos név, 2005-ben a 97., 2007-2009-ben a 87-94. leggyakoribb férfinév volt.

Klementina

Névnapok: október 21.
Nem:Női
Eredet:latin

Leírás:

A Klementina női név a Clemens, (magyarul Kelemen) férfinév női párja. Az 1990-es években a Klementina igen ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Orsolya

Névnapok: október 21.
Nem:Női
Eredet:latin

Leírás:

Az Orsolya női név a latin Ursula név magyaros olvasatából ered, jelentése medvécske. Fejlődési sora: Ursula, Orsola, Orsolya. Újabban ezt a származtatást kétségbe vonják, és egy ófelnémet név latinosított változatának vélik. Ez a név a Hors, Ors, a mai német nyelvben Ross, jelentése: ló, paripa. A lovat szent állatként tisztelték, ezért a név valószínűleg totemnév lehetett. Az Orsolya már a 16. században népszerű női név volt, az 1980-as és 90-es években ismét igen gyakori lett, a 2000-es években az 56-74. leggyakoribb női név.

Szent Orsolya

Névnapok: október 21.
Nem:Női
Eredet:-

Leírás:

+Köln, 304 körül

Kölnben, a Szent Orsolya-templomban van egy felirat a 4. vagy az 5. századból, mely szerint egy Clematius nevű ember ezen a helyen, ahol szüzek szenvedtek vértanúságot, templomot építtetett tiszteletükre egy korábban meglévő, de leégett és rommá lett szentély helyén. Szent Orsolya tiszteletének első bizonyságai a 8--9. századból valók.

Legendájának több változata ismert. Az egyik, amely hírt ad Orsolyáról és társnőiről: Aureliáról, Corduláról, Cumeráról és Kunigundáról, elmondja, hogy Orsolya egy brit király leánya volt. Szüzességet fogadott és visszautasította egy pogány királyfi kezét. Társnőivel együtt hajón menekült el Angliából, és a kontinensre érve a Rajnán Kölnig hajóztak. Itt a pogányok, akik éppen ostromolták a várost, elfogták és megölték őket.

E legenda elterjedésére és elfogadására nagy hatással volt Schönaui Szent Erzsébet (1129--1164) ,,kinyilatkoztatása''. Orsolya tisztelete Kölnből kiindulva szinte egész Európában elterjedt.  A 16. században Merici Szent Angéla az általa alapított rendet Szent Orsolya oltalma alá helyezte, ezért orsolyitáknak nevezik őket.

Zsolt

Névnapok: október 21.
Nem:Férfi
Eredet:török

Leírás:

A Zsolt a régi Solt személynév alakváltozata. A Solt az ótörök sultan szóból származik. "Az arameus eredetű arab sultan (uralkodó, császár) esetleg perzsa közvetítéssel került a törökbe. Az 1990-es években a Zsolt igen gyakori, a 2000-es években a Zsolt a 24-33. leggyakoribb férfinév.


Hirdetés  
 
 


Névnapok adatainak forrása

Wikipédia: Magyar névnapok
Ladó János, Bíró Ágnes:Magyar utónévkönyv
Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke
Fercsik Erzsébet-Raátz Judit. Hogy hívnak? Könyv a keresztnevekről. 

tipptár gyorsmenü

  • tipptár info
  • Eseménytár
  • Linktár
  • GYIK
  • Névnaptár
  • éhes utazó
  • Babázó
  • tipptár

Hirdetés

keresés

Névnaptáron

egyedi keresés