2014. szeptember 02. kedd Dorina, Rebeka
» Tegye be a névnapot az eseményeim közé!

Napkelte: 6:04 Napnyugta: 19:22

Derűs

Woodbridge
19°C
Derűs

CHF CHF 260,54
EUR EUR 314,65
USD USD 239,88

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Milyen gyakori a neved?

Hirdetés

fórum

Legnépszerűbb:
Ferenc napi köszöntő
Melyik a fő Zsófia névnap?
Legújabb topikok:
Ferenc napi köszöntő
Melyik a fő Zsófia névnap?

 

Csatlakozz hozzánk!

Eseménytár

Részletes keresés

Dorina

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Női
Eredet:görög

Leírás:

A Dorina a Dorottya névnek kicsinyítőképzővel önállósult beceneve. A Dorina az 1990-es években ritka név volt, a 2000-es években az 5-17. leggyakoribb női név, 2008 és 2012 között a 16-22. leggyakoribb név az újszülöttek körében.

Ella

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Női
Eredet:-

Leírás:

Az Ella női név, mely az -ella végű magyar nevek (például Gabriella, Petronella) önállósult beceneve, illetve több név önálló német rövidülése (Eleonora, Elisabeth, Elfriede, Erla, Helene stb.) Az angol nyelvben a germán Alia névből származó, önálló névként tartják számon, ennek jelentése: minden(ség). Az 1990-es években az Ella igen ritka, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Ingrid

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Női
Eredet:germán

Leírás:

Az Ingrid északi germán eredetű női név, jelentése: Ingwio isten + lovas, lovaglás vagy szép. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

István

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Férfi
Eredet:görög

Leírás:

Az István férfinév a görög Sztephanosz névből származik, illetve ennek latin Stephanus, német Stephan, szláv Stefán, magyar Istefán változatából. Jelentése: koszorú. Női párja: Stefánia. A 16. századtól kezdve igen népszerű név, Debrecenben például a a 18. században a református férfiak 61%-a István, János vagy Mihály névre hallgatott. 1967-ben a 3., az 1980-as években a 6. leggyakoribb férfinév volt , a 2000-es években a 21-31. leggyakoribb férfinév.

Károly

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Férfi
Eredet:török

Leírás:

 A Károly  régi magyar személynév, a török eredetű karul, karvaly madárnévből származik. Már a középkorban azonosították azonban a germán eredetű német Karl névvel, mivel ennek a latinosított Carolus formája az -us végződés nélkül hasonlóan hangzott, mint a magyar név. A germán név jelentése: szabad (férfi), legény. Női párja: Karola. Az 1990-es években gyakori név, a 2000-es években a 63-78. leggyakoribb férfi név.

Rebeka

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Női
Eredet:héber

Leírás:

A Rebeka héber eredetű női név, a jelentése bizonytalan, a legvalószínűbb értelmezése szerint üsző, de más megfejtések szerint jól táplált illetve megkötöző, megigéző. Az 1990-es években hirtelen lett igen gyakori név, a 2000-es években a 22-30. leggyakoribb női név, a 2008-2012-es években 24-33. leggyakrabban választott név az újszülöttek között.

Renátó

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Férfi
Eredet:latin

Leírás:

Renátó a Renátusz olasz formájából ered. A Renátusz latin eredetű férfinév, a jelentése: újjászületett. Női párja: Renáta. Az 1990-es években a Renátó ritka név volt, a 2000-es években a Renátó az 59-95. leggyakoribb férfinév, kivéve 2009-et, amikor nem volt az első 100-ban.

Szent Imre

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Férfi
Eredet:magyar / ősmagyar

Leírás:

Szent Imre herceg (Székesfehérvár, 1000–1007 között – Veszprém közelében, 1031. szeptember 2.)  I. (Szent) István király és Gizella bajor hercegnő fia. Nevelője a később szintén szentté avatott Gellért püspök volt, nevelését szolgálta az egyetlen magyarországi királytükör, az Intelmek, amelyet apja kívánságára állítottak össze. Imre herceg a russzok hercege (dux Ruizorum) címet viselve a királyi testőrség élén állt, amikor 1031-ben egy vadászbalesetben fiatalon életét vesztette.  Halálának pontos helye nem ismert, valószínűleg egy vadkan öklelte fel a bihari Igfon-erdőben.  Itt épült fel a 11–12. század fordulóján a Szent Imre apátság épülete (szentté avatása után). Mivel a középkori szokás szerint a szentek halálának helyszínén monostort építettek, így ez is ezt erősíti meg. Holttestét az akkor még épülő fehérvári bazilikában helyezték el. VII. Gergely pápa 1083. november 4-én I. Istvánnal és Gellért püspökkel együtt szentté avatta I. (Szent) László királysága idején. A 12. század elején keletkezett legendája a nős, de gyermektelen Imrét a szűzi tisztaság megtestesüléseként állította példaképül. Szent Imre az ifjúság védőszentje.

Teodor

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Férfi
Eredet:görög

Leírás:

A Teodor név görög eredetű férfinév, a jelentése isten ajándéka

Teodóra

Névnapok: szeptember 2.
Nem:Női
Eredet:görög

Leírás:

A Teodóra név a női párja a Teodor férfinévnek, mely görög eredetű és a jelentése isten ajándéka. 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.


Hirdetés  
 
 


Névnapok adatainak forrása

Wikipédia: Magyar névnapok
Ladó János, Bíró Ágnes:Magyar utónévkönyv
Az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke
Fercsik Erzsébet-Raátz Judit. Hogy hívnak? Könyv a keresztnevekről. 

tipptár gyorsmenü

  • tipptár info
  • Eseménytár
  • Linktár
  • GYIK
  • Névnaptár
  • Babázó
  • tipptár

Hirdetés

keresés

Névnaptáron

egyedi keresés