2024. Április 19., péntek
Emma névnapja

Hello Augusztus!

2022-07-29 15:16 | Nézettség: 1437
 A Gergely naptárban az Augusztus az év nyolcadik hónapja. Nevét a híres római császárról, Augustus Octavianusról kapta. A Julius Caesar idején az augusztus hónapot még Sextilis hónapnak nevezték, utalva arra, hogy a római naptár 6. hónapja volt. Caesar meggyilkolása után a szökőnapokat nem megfelelően alkalmazták, így újra naptárreformra volt szükség, melyet az első császár Augustus Octavianus hajtott végre. A császár  úgy gondolta,  - Julius Ceasarhoz hasonlóan  - ő is megérdemel egy hónapnevet.

El is nevezte magáról Augustusnak a saját születésének hónapját, a hatodik hónapot. Semmiben nem akart elmaradni Ceasartól, így a korábban 30 napos hónapot 31 napossá alakította, amit úgy tudott megoldani hogy februártól elvett egy napot. Így az augusztus, a júliushoz hasonlóan 31 napos hónap lett.

Hello Augusztus!

Augusztusi időjárási regulák

 A népi időjóslás úgy tartja, hogy ha augusztus 1-től Lőrinc napig, vagyis augusztus 10-ig nagy a hőség, akkor hosszú fehér és hideg tél várható. Ezt erősíti meg a Domonkos nappal kapcsolatos regula is, mely szerint ha Domonkos forró, akkor kemény tél várható, ha pedig Domonkos napján esik, a tél szárazsággal telik.

Lőrinc nap egyébként a fürdési szezon végét is jelenti. Lőrinc nap időjárásából az őszi időre lehet következtetni: ha ezen a napon szép az idő, akkor hosszú, nyugalmas őszre, vénasszonyok nyarára és jó bor termésre lehet számítani.

Sok helyen az ősz már Bertalan napjával megkezdődik augusztus 21-én. Ehhez kapcsolódó regula, hogy olyan ősz várható, amilyen az időjárás ezen a napon. Jó bort jelent, ha Bertalan napjára megérik a szőlő.

Szent János napjához, augusztus 29-hez kapcsolódik az a megfigyelés, ha esik ezen a napon,akkor nem lesz dió abban az évben.

Gyakori névnapok augusztus hónapban

Névnap Dátum Megjegyzés
Boglárka augusztus 1.  
Dominik, Domonkos augusztus 4.  Guzmán Szent Domonkoshoz köthető. További részleteket találhat Domonkos és Dominik című cikkünkben. 
Krisztina augusztus 5.  
László augusztus 8.  
Lőrinc augusztus 10.  Szent Lőrinc ünnepe. További részleteket találhat a Lőrinc avagy .... című cikkünkben
Zsuzsanna augusztus 11.  Szent Zsuzsanna ünnepe.
Ilona augusztus 18.  
István augusztus 20.  Szent István király ünnepe
Erika augusztus 31.  


Világnapok, emléknapok

 Dátum  Esemény  Leírás
augusztus 1. a magyar forint születésnapja 1946. augusztus 1-jén került sor a ma használatos forint bevezetésére a pénzforgalomban. Ezzel a hiperinflációban elértéktelenedett pengőt cserélték le. A magyar történelemben először forintot 1325-ben Károly Róbert királyunk vezetett be. A forint neve az olasz firenzei arany kifejezésből ered.
augusztus 6.  Jézus szineváltozása  
augusztus 9. Az állatkertek napja 2005 óta tartják augusztus 9-én az Állatkertek Napját Magyarországon az állatkertek népszerűsítése érdekében annak emlékére, hogy 1866. augusztus 9-én nyílt meg az első állatkert hazánkban, a Budapesti Állat- és Növénykert.
augusztus 12. A fiatalok világnapja  1999-ben az ENSZ közgyűlése augusztus 12-ét a fiatalok nemzetközi napjának nevezte ki. Az ünnep célja, hogy a fiatalok kapjanak egy olyan napot, amikor felhívhatják a figyelmet a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, kötelességeikre, valamint a nehézségekre. 
augusztus 13. A balkezesek világnapja  Balkezesek Nemzetközi Világnapját először 1976-ban tartották. A balkezesek elnyomottságára szeretné felhívni a figyelmet.
augusztus 15 Nagyboldogasszony napja  
augusztus 20. Szent István államalapító, és az új kenyér ünnepe  
augusztus 29. A magyar fotográfia napja A magyar fotográfia napját 2003 óta tartja a fotóstársadalom annak emlékére, hogy 1840. augusztus 29-én először készült Magyarországon nyilvános eseményen fénykép. Ezen a napon a Magyar Tudós Társaság nagygyűlésén Vállas Antal, Daguerre eljárásával a Dunát és a Királyi Várat vette fel egy megvilágítás előtt fényérzékennyé tett, ezüstözött rézlemezre.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok