2019. április 20. szombat Tivadar

Napkelte: 5:45 Napnyugta: 19:40

CHF CHF 281,3
EUR EUR 320,23
USD USD 284,37

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Adventi hagyományok

2017.11.29. 21:36 mbemese@gmail.com Emese
 

November végén megjelennek az adventi koszorúk a lakásokban, a kisebb gyerekek pedig megkapják az első adventi naptárukat. De vajon tudjuk, hogy honnan származnak ezek a szokások és mi a jelentésük?

Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza,  VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.  Az advent szó a  latin „adventus Domini” kifejezésből származik, a szó jelentése „eljövetel”. Az adventi időszak  a Szent András apostol napjához - mely november 30-án van - legközelebb eső vasárnappal kezdődik és egészen karácsonyig tart. Az Adventi időszak kezdetéhez kapcsolódik a karácsonyi ünnepkör kezdete is, mely január 6-ig, vízkeresztig tart.

Napjainkban adventhez kapcsolódóan két hagyomány örvend nagy népszerűségnek: az adventi koszorú készítése és az adventi naptár. Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani, azonban a böjtölés hagyománya a 20. század közepén eltűnt.

 Adventi koszorú

Az adventi koszorú készítés már a 19. század óta szokas, az első adventi koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el 1839-ben. Egy szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Napjainban az adventi koszorút fenyőágból készítik és négy gyertyát helyeznek el rajt. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként kell meggyújtani, minden alkalommal eggyel többet., így az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó karácsony előtti vasárnapon. A gyertyák egy-egy fogalmat szimbolizálnak, sorrendben: hit, remény, öröm, szeretet.

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának szokása 1900 körül alakult ki és egy német édesanyához köthető, aki a karácsonyi ajándékok miatt türelmetlenkedő gyermekének készített egy meglepő és érdekes játékot. Egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy darab csokoládét. A gyermek karácsonyig minden este megehetett egy csokoládét. A kisfiú mikor megnött, tovább fejlesztette édesanyja meglepetését és üzleti vállakozásba kezdett. Olyan naptárt készített, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. A kisgyermekek körében napjainkban is nagyon kedveltek karácsony előtt az adventi naptárak, melyek különböző méretekben és formákban, nagy választékban találhatók meg az üzletekben az adventi időszak kezdetén. Lelkes, kreatív szülők saját maguk is egyszerűen készíthetnek adventi naptárat.

Források:

 

Hozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki.

A kommenteléshez be kell jelentkezni!

Névnap meghatározása

Czuczor Gergely, Fogarasi János: A magyar nyelv szótára. [1862.]:

"(név-nap) ösz. fn. Az egyházi naptár rende szerint azon szentnek tiszteletére kitüzött nap, kinek valaki nevét viseli keresztnevül. Személyragozva: nevemnapja, nevednapja, nevenapja, nevemnapján, nevemnapjára, nevemnapjától stb. Névnapot üllni, tartani. Valakit neve napján megköszönteni. Mindszent napján minden embernek nevenapja van."

Névnaptár