2021. július 25. vasárnap Kristóf, Jakab

Napkelte: 5:13 Napnyugta: 20:26

CHF CHF 330,99
EUR EUR 358,76
USD USD 304,68

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Márk: rózsabimbó és a szárnyas oroszlán

2019.04.24. 20:57 M. Bálint Emese
 

A Márk név egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi években, névnapja Szent Márk ünnepnapjához kapcsolódik. De vajon mi köze van a véres rózsabimbónak és szárnyas oroszlánnak Velencéhez? A szárnyas oroszlán Velence címerállata, Szent Márk pedig a város védőszentje. És a véres rózsabimbó?

Hirdetés

Gemenc whiskey RED

Hirdetés

Gemenc whiskey RED

Rózsabimbó fesztivál (Szent Márk fesztivál)

Rózsabimbó fesztiválÁprilis 25-én rendezik a híres rózsabimbó fesztivált Velencében a város védőszentje, Szent Márk ünnepnapja alkalmából. Ezen a napon, a férfiak hagyományosan egy rózsabimbót adnak kedvesüknek. A hagyomány a 8. században keletkezett, a legenda szerint egy szegény férfi beleszeretett egy velencei nemes származású hölgybe, mikor megnyerte a hölgy apjának jóváhagyását, el kellett mennie a háborúba. A csatában halálosan megsebesült, de még sikerült tépnie egy rózsabimbót a közeli rózsabokorról és megkérnie a társát, hogy vigye el szerelmének a véres rózsabimbót.

Szent Márk

Szent Márk az egyik evangélista, nevének jelentése "nehéz kalapács". Állítólag azért kapta ezt a nevet, mert úgy alakította az embereket, mint kalapács a forró vasat. Legjelentősebb alkotása az volt, hogy 50 és 60 között feljegyezte Péter apostol prédikációit és később annak alapján megírta evangéliumát latin nyelven a rómaiak számára.

szárnyas oroszlánA kereszténység egyiptomi elterjedése Márk apostol nevéhez fűződik. Péter apostol Egyiptomba küldte Márkot, abból a célból, hogy az ottani pogányokat a kerésztény hitre térítse. A hagyomány Márkot az alexandriai egyház alapítójaként és vértanújaként tiszteli. Ő volt a város első püspöke, és itt szenvedett vértanúságot. A pogány papok elfogták és nyakára kötelet kötözve a sziklás ösvényeken vonszolták maguk után. Vére megfestette a sziklákat, a sérülésekbe pedig belehalt. A pogányok máglyán akarták elégetni, de akkor hirtelen szélvész és felhőszakadás támadt, mely megakadályozta ezt a tervüket. Végül a keresztények hívek temették el Bukolesben. Ereklyéit először Alexandriába szállították, majd Velencei kereskedők 828-ban megszerezték azokat, és az arabok pusztítása elől Velencébe vitték. Ettől kezdve Szent Márk Velence védőszentje, és székesegyházuk is az evangelista nevét viseli. Szent Márk szinbóluma a szárnyas oroszlán.

Márk napi hagyományok és időjóslás

Népi megfigyelés, hogy Márk napján szólalnak meg a békák és pacsirták, továbbá ha a búza már akkora, hogy egy fürj el tud bújni benne, akkor bő termés várható az évben. Úgy tartották a népi időjósok, hogy a Márk napján megfigyelt időjáráshoz hasonló várható a következő negyven napban is, viszont ha hallgat a fülemüle, akkor változékony lesz a tavasz.

Források:

Hozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki.

A kommenteléshez be kell jelentkezni!

Névnap meghatározása

Czuczor Gergely, Fogarasi János: A magyar nyelv szótára. [1862.]:

"(név-nap) ösz. fn. Az egyházi naptár rende szerint azon szentnek tiszteletére kitüzött nap, kinek valaki nevét viseli keresztnevül. Személyragozva: nevemnapja, nevednapja, nevenapja, nevemnapján, nevemnapjára, nevemnapjától stb. Névnapot üllni, tartani. Valakit neve napján megköszönteni. Mindszent napján minden embernek nevenapja van."

Névnaptár