2024. március 28., csütörtök
Gedeon névnapja

Kik hozzák a meleget?

2016-03-20 15:50 | Nézettség: 752
Sándor, József, Benedek, mégpedig zsákban. A három névnapot a mindenki által ismert időjárási regula kapcsolja össze. A népi hiedelmek szerint e három napot összevéve, ha kisüt a nap, akkor hosszú meleg nyár várható, ha nem süt ki, akkor hosszú, esős ősszel számolhatunk.

Sándor névnap  - március 18

A Sándor név a  görög Alexander ered, jelentése férfiakat vagy férfiaktól oltalmazó. A névnap eredete Szent Sándorhoz kapcsolódik, aki a Kappadókiában élt. Egy legenda szerint Csodatevő Szent Gergely nevezte ki püspöknek. 251-ben szenvedett vértanúhalált Decius római császár uralkodása alatt. Emlékét március 18-án ünneplik.

Sándor napján kedzdték meg a  zab és az árpa vetését.

Kik hozzák a meleget?

 József névnap – március 19

József név héber eredetű név, jelentése: Isten gyarapítson! Ezen a napon Józsefnek, názáreti ácsmesternek a neve napját ünnepeljük. József napjához sok hiedelem és népi hagyomány kapcsolódik.  

Egy népi regula szerint, ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható. A méhészek is fontos napnak tekintették a Sándor napot, ezen a napon engedték ki először a méheket. A népi megfigyelések szerint, ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas szájára, akkor jó idő lesz.

Erre a napra jósolták a fecskék hazaérkezését is és ezen a napon hajtották ki a marhákat a legelőkre. Jó búzatermést ígért, ha ezen a napon széles sárga sávú szivárványt lehet látni, a széles piros sáv pedig bő bortermést ígért. Csakúgy mint a  jégverés vagy fagy esetén, ekkor is a borosgazdák számíthatnak jó termésre.

A hagyomány szerint a dakos madarak ezen a napon szólalnak meg, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot.”

Benedek névnap  - március 21

A Benedek név a latin Benedictus szóból ered, jelentése "áldott".  A március 21-i névnap Nursiai Szent Benedekhez, a bencés rend alapítójához kapcsolódik. A 9. századtól március 21-én, a temetése napján ünnepelték Szent Benedek apátot, aki  547. március 21-én halt meg.  A galliai liturgikus könyvekből tudjuk,  „Szent Benedek születésnapját” július 11-n ünnepelték,  de az ünnep eredetéről nincsenek információk. A katolikus egyház  - a nagyböjt miatt - 1969-ben áttette  július 11-re Szent benedek ünnepét, azonban a névnapi hagyományokban a Benedek névnap már maradt  a csillagásztai tavasz kezdetén , március 21-én.

A régiek szerint „Ha ezen a napon dörög az ég, száraz lesz a nyár” Szeged környékéról származik a Benedek-napon ültetett hagyma hagyománya. Tifuszos megbetegedések gyógyítására használták a hagyma főzetét, melyet Benedek napon ültetek,  augusztus 24-én szedték föl, majd 7 napig a háztetőre rakták, ahol érte a napsugár és a harmat.

Ez a három nap a költőket - Weöres Sándort és Osvát Erzsébetet - is megihlette.

 Weöres Sándor: Tavaszköszöntő

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek
hoz majd meleget,
nincs több fázás, boldog, aki él.

Már közhírré szétdoboltatik:
minden kislány férjhez adatik,
szőkék legelébb,
aztán feketék,
végül barnák és a maradék.

 Osvát Erzsébet: Három cimbora

Sándor, József, Benedek
hozza már a meleget.
Mindhármukon hátizsák
Jönnek hegyen-völgyön át.
Elöl Sándor billeg-ballag,
a nyomában József baktat.
Hátul szuszog Benedek …
Cipelik a meleget:
Sándor viszi a mezőre,
József viszi az erdőbe.
A megmaradt meleget
tóba szórja Benedek.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok