2024. március 28., csütörtök
Gedeon névnapja

Szilveszter, az év utolsó napja

2017-12-30 21:36 | Nézettség: 1105
Szilveszter névnapot milliók ünneplik világszerte az év utolsó napján, még azok is akik nem ezt a nevet viselik. A Szilveszter névnap Szent Szilveszter pápához köthető aki az év utolsó napján halt meg kr.u. 335-ben.

A Szilveszter név  latin eredetű férfinév, melynek jelentése erdei, erdőben élő férfi. A név megtalálható számos nyelveben angolul Sylvester, franciául,  anyolul  Silvestre, olaszul  Silvestro,  lengyelül pedig  Sylwester. Hazánkban a női párja a Szilvesztra.

Ki  ne tudná, hogy  a Szilveszter név fő névnapja az utolsó napjára esik, azonban vannak akik november 26-án ünneplik a névnapjukat. Mindkét névnap egy szenthez köthető.

Szilveszter, az év utolsó napja

Szent Szilveszter - december 31.

I. Szent Szilveszter  pápa volt a katolikus egyház 33. pápája, aki nagyon jó kapcsolatot ápolt a világi vezetőkkel. Hivatalát több mint 20 éven keresztül töltötte be, 314. január 31-től, 335. december 31-én bekövetkezett haláláig. Hivatali ideje alatt tartották az első egyetemes niceai zsinatoz, melyen ugyan személyesen nem vett részt, de követeit elküldte az ülésre. Ünnepnapját halála napjára tették.

Guzzolini Szent Szent Szilveszter - november 26.

Guzzolini Szent Szilveszter  olasz szerzetes, rendalapító, aki az 1200-as években tevékenykedett. Szilveszter egy temetésen annyira megrendelt, hogy elhatározta, hogy remete életet fog élni. Három barlangban egyedil lakott, míg be nem lépett a Szent Benedek rendbe. 1231-ben megalapította Montafano bencés remeteségét, ami később dinamikus központja lett egy új szerzetesi családnak. Szilveszter haláláig 12 monostort alapított. Ünnepnapját halála napjára, november 26.-ára tették

Szilveszter ünnepe a költőket is megihlette, köztük Arany Jánost is, aki az alábbi sorokkal köszöntötte az új esztendőt:

"Kívül, belül maradjon
Békében az ország;
A vásárra menőket
Sehol ki ne fosszák.
Béke legyen a háznál
És a szívredőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben."

  

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok