2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Vencel

2016-09-20 20:36 | Nézettség: 924
A Vencel névnap (09.28.) a legjelentősebb cseh védőszenthez, Szent Vencelhez kapcsolódik. Szent Vencel napját azonban nem csak a csehek, hanem mi magyarok is számon tartjuk. Különleges, két napos búcsúval hódol Szent Vencel előtt egy észak-magyarországi helységben, Tállyán a 18. század óta működő Fáklyás Társulat.

 A Vencel a szláv Wenceslav névből származik, jelentése koszorú + dicsőség.Német közvetítéssel került Magyarországra, a Wenzeslaus névforma német Wenzel rövidüléséből.

Vencel

Vencel napi szokások és hiedelmek

Fáklyás TársulatHazánkban Szent Vencelt a szőlőhegyek védőszentjeként tisztelik, hisz Szent Vencel a legenda szerint saját kezeivel készítette a misebort. Ennek megfelelően a tokaji borvidék egyik kiemelkedő falujában, Tállyán Vencel ünnepét a mai napig szertartásosan ünneplik. A katolikus templomban a Vencel napot követő vasárnapon szőlőfürtökkel, virággal és borral tisztelegnek a szőlőhegyek védőszentje előtt. A 18. században megalakult a tállyai Fáklyás Társulat is, melynek tagjai mind szőlőművelők. Ők tartják fent ezt a szép hagyományt még napjainkban is.

Szent Vencel

Akit ma Szent Vencelként ismerünk a mai Csehország egyik legfőbb szntje, a hivő csehek Szent Vencel családjából valónak vallják magukat. I. Vencel cseh fejedelem (911-935) sosem uralkodott elismert királyként, tekintettel az apja halálát követő hatalmi harcoknak, mert nagyanyja, édesanyja és testvére között zajlott. Rövid uralma alatt sokatt tett azért, hogy a kereszténység és a latín szokások elterjedjenek Csehországban, a ma is fennálló Szent Vitus-templomnak megépítése is az ő nevéhez fűződik.

A keresztény igék hirdetése mellett Prága kereskedelmi központtá válását is ő tette lehetővé, így már rövid uralkodása alatt is kivívta népe tiszteletét és szeretetét. Vencelt, öccse Boleszláv gyilkolta meg, így átvéve a hatalmat tőle. Ezt követően mind Csehországban, mind Európában vértanúként tisztelték, koronája a nemzet szimbóluma, ünnepnapját az általuk államalapítónak tartott Vencel halálának napján, szeptember 28-án tartják.

 

Források:

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok