2019. július 24. szerda Kincső, Kinga

Napkelte: 5:12 Napnyugta: 20:28

CHF CHF 295,81000
EUR EUR 325,74000
USD USD 291,28000

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Legyen Csokos!

2017.09.25. 16:11 M. Bálint Emese
 

A CSOK programnak köszönhetően megnőtt a gyermekvállalási kedv hazánkban, számos fiatal házastól hallhatjuk, hogy most érdemes gyermeket vállalni, de nem ritka hogy a kétgyermekes családok is belevágnak a lakáscsere és a harmadik gyermek projektbe.

A Csok és a Csokos nevek anyakönyvezése

Ezen társadalmi jelenségen felbuzdulva, arra gondoltunk, hogy kezdeményezni fogjuk a Csok és Csokos nevek felvételét az anyakönyvezhető nevek listájára.  Javaslatunk alapján a Csok fiú név lenne, míg a Csokos lányok esetén lenne anyakönyvezhető. Természetesen ezen névadás feltételekhez lenne kötött, csak olyan szülők adhatnák gyermekeiknek, akik igazolni tudják, hogy a fogantatást megelőző 12 hónapban beadták a CSOK-ra vonatkozó kérelmüket valamelyik hazai pénzintézethez vagy a fogantatást követő 3 hónapban igényelték a CSOK-ot.Természetesem mivel a program már régóta fut, így lehetőség lenne a név második keresztnévként való felvételére is, természetesen a szükséges igazolások benyújtása esetén.

Javasoljuk továbbá, hogy a nevet viselők szülő korba érve alanyi jogon adhassák ezen nevet saját gyermekeiknek, amennyiben a CSOK-hoz kapcsolódó finanszírozást maradéktalanul visszafizették a pénzintézetnek. Erről a névadáskor a banki igazolást be kellene mutatni.

Becenevek

A nevet viselő gyermekeket sokféle módon lehetne becézni, fiúk esetén javasolt a Csoki, Csóka, Csocsó, míg a lányoknál a Csokoska, Kiscsokos, Csokszi. Viszont semmiképp ne használjuk a Csókost annak pejoratív jelentése miatt, bár sokan gondolhatják úgy, hogy az ingyen állami pénzből csak a csókosok részesedhetnek.

Névnapok

Szeretnénk, ha a név bekerülne az asztali naptárakba is. Javaslatunk a névnapra február hónap 10. napja, annak emlékére, hogy a 17/2016 (II.10) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről ezen a napon került kihirdetésre.a Magyar Közlönyben..


Legyen Csokos!

Javaslatok a nevek népszerűsítésére

Minden évben a CSOK finanszírozásban résztvevő bankok kisorsolnának három Csok vagy Csokos nevű gyermeket, akik pénzjutalmat kapnának.  A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig minden nyáron gyerektábort szervezne, későbbiekben  - ahogy a gyerekek nagykorúvá válnak - Csok találkozót és fesztivált. A táborokban és a találkozón való részvétel ingyenes, csupán a névviselést kell majd igazolni. Minden évben megválasztanánk a Csokkirályt és a Csokkirálynőt, mely ünnepségen Fenyő Miklós lenne az este sztárvendége. Mindemelett felkérünk kortárs költőket a nevekhez kapcsolódó névnapi versek írására.

Kérjük azon szülők jelentkezését, akiket esetleg elgondolkodnak a Csok, Csokos névadáson gyermekeik részére és a fent leírt feltételeknek is megfelelnek. Fontos, hogy tudjuk igazolni az MTA Nyelvtudományi Intézete felé, hogy a nevek anyakönyvezésére vonatkozó kérés mögött valós társadalmi igény áll.

Felhívjuk mindenki szíves figyelmét, hogy garanciát vállalni, sem a nevek anyakönyveztetésére, sem  nevek népszerűsítő programjainak megvalósulására nem tudunk!

Hozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki.

A kommenteléshez be kell jelentkezni!

Névnap meghatározása

Czuczor Gergely, Fogarasi János: A magyar nyelv szótára. [1862.]:

"(név-nap) ösz. fn. Az egyházi naptár rende szerint azon szentnek tiszteletére kitüzött nap, kinek valaki nevét viseli keresztnevül. Személyragozva: nevemnapja, nevednapja, nevenapja, nevemnapján, nevemnapjára, nevemnapjától stb. Névnapot üllni, tartani. Valakit neve napján megköszönteni. Mindszent napján minden embernek nevenapja van."

Névnaptár