2017. augusztus 19. szombat Huba
» Tegye be a névnapot az eseményeim közé!

Napkelte: 5:45 Napnyugta: 19:48

USD USD 258,66000
CHF CHF 269,13000
EUR EUR 303,87000

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

November 25. - A Magyar Labdarúgás napja

2016.10.29. 00:24 Mihályi Géza
 

A 6:3 fogalom Magyarországon. Még az is, aki nem rajong a labdarúgásért tudja, hogy ez az évszázad mérkőzésének eredménye. Nem véletlen, hogy az MLSZ a mérkőzés napját választotta a Magyar Labdarúgás napjának.

HirdetésHirdetés1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban a magyar labdarugó "Aranycsapat" 6:3 arányban legyőzte, a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét a Magyar Labdarúgás Napjává nyilvánította.


A magyar válogatott tagjai az évszázad mérkőzésén: Grosics Gyula - Buzánszky Jenő - Lóránt Gyula - Lantos Mihály - Bozsik József - Zakariás József - Budai II László - Kocsis Sándor - Hidegkuti Nándor - Puskás Ferenc - Czibor Zoltán. Szövetségi kapitánya pedig Sebes Gusztáv volt.


Az évszázad mérkőzése.

A magyar csapat számára óriási presztízsmérkőzés volt ez a találkozó, mivel az angol válogatott 1872 óta a kontinens csapataitól soha nem szenvedett vereséget hazai pályán, másrészt politikai elvárás is volt a győzelem Londonban. A mérkőzés napján Magyarországon megállt az élet, és mindenki a rádió előtt ült. Várták, hogy Szepesi György megkezdje a mérkőzés közvetítését, míg a Wembley Stadionban 110 ezer ember szurkolt.

A következő évben az „Aranycsapat” ismét emlékezetes mérkőzésen 7:1 arányban legyőzte az angolokat a Népstadionban.

Az évszázad mérkőzésének maig tartó hatása van a magyar labdarúgásra, kultúrára. Számos művészeti alkotás, könnyűzenei dal, film foglalkozik a témával.

HirdetésHozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki.

A kommenteléshez be kell jelentkezni!

Névnap meghatározása

Czuczor Gergely, Fogarasi János: A magyar nyelv szótára. [1862.]:

"(név-nap) ösz. fn. Az egyházi naptár rende szerint azon szentnek tiszteletére kitüzött nap, kinek valaki nevét viseli keresztnevül. Személyragozva: nevemnapja, nevednapja, nevenapja, nevemnapján, nevemnapjára, nevemnapjától stb. Névnapot üllni, tartani. Valakit neve napján megköszönteni. Mindszent napján minden embernek nevenapja van."

Névnaptár