2024. Április 28., vasárnap
Valéria névnapja

Fanni és Franciska

2017-03-08 21:26 | Nézettség: 766
A Fanni név a Franciska rövidülése, mégis sokkal népszerűbb napjainkban, mint az őse. A Fanni kedvelt név az irodalmároknál, művészeknél, számos alkotás főhősének neve, és ne feledkezzünk meg Radnóti Miklós múzsájáról sem, akinek számos csodálatos szerelmes verset köszönhetünk.

Szent Franciska

Római Szent Franciska Franciska a 14-15. századi Rómában nevelkedett. A valláshoz fűződő elkötelezettsége már gyermekkorában megmutatkozott. Már egészen korán, hatéves korában a vértanúk és szüzek követőjévé szeretett volna válni. A bencés rendhez kötődött, ifjú tinédzser korában vezeklés bizonyos formáinak gyakorlására is engedélyt kapott, ám apja elvárásainak eleget téve fiatalon férjhez ment és sokszoros édesanyává vált. Világi életében is segítette a rászorulókat. Házában kórházat is üzemeltetett, ahol a háborús sérülteket ápolták.

1425-ben bencés rendet alapított, melyhez férje halála után ő maga is csatlakozott. Az egyik római templom viseli nevét, melyet szentté avatását követően neveztek el róla. 1440. március 9-én halt meg, így ünnepnapját március 9-re tette az egyház.

Fanni és Franciska

Fanni

A Fanni keresztnév, mely a Franciska önállósodott alakja, több irodalmárt is megihletett. Leghíresebb Fannink Radnóti múzsája, Gyarmati Fanni, aki egyébként maga is közel állt a művészethez, hiszen a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított.

Jane Austen, Kármán József, Bánffy Miklós és Jókai Mór is megformált egy egy-egy Fannit saját regényében, sőt  Ingmar Bergman Fanni és Alexander című film egyik főszereplőjét is így hívják.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok