2024. május 9., csütörtök
Gergely névnapja

Jönnek az Amarák? GwM és Kulcsár Edina névdivatot teremt?

2023-05-11 20:40 | Nézettség: 586
2023. május 11-én délelőtt megszületett Kulcsár Edina és G.w.M, polgári nevén Varga Márk első közös gyermeke, aki az Amara nevet kapta. Az egykori szépségkirálynő és a népszerű rapper gyermekének nevét sokáig titokban tartották a szülők, többszöri médiamegkeresésre sem arulták el egészen márcious 25-ig, korábban csak annyit mondtak, hogy a kislány egy nagyon különleges és egyedi nevet kap majd.

A gyermek születése körüli híreket és örömködést meghagyjuk a bulvársajtónak, blogunkban az Amara névvel foglalkozunk. A név természetesen anyakönyvezhető Magyarországon. Az Amara név szinte észrevehetetlen volt eddig Magyarországon, a statisztikákból kiderül, hogy 2020-ban a teljes lakosság körében 5-nél kevesebben viselték ezt a nevet. Sajnos az elérhető statisztika csak azokat a neveket tartalmazza melyet 5-nél több személy visel. Az is elképzelhető, hogy G.w.M és Kulcsár Edina kislánya az első hazánkban, aki ezt a nevet viseli.

Amara név eredete

Kulcsár Edina idén március 25-én hozta nyilvánosságra a kisbaba nevét egy Instagram postban, melyben a névválasztás okáról és a név eredetéről is írt:

"Arra törekedtünk, hogy ne mindennapi nevet adjunk neki, mert hisszük, hogy ő sem lesz mindennapi! Ezenkívül fontos szerepet játszott a név választásban az is, hogy a számmisztikai elemzése alapján, melyik szám tartozik Amara nevéhez. Mik lesznek rá jellemzőek. Az ő neve is a 7-es számot képviseli, amit az apukája neve is.😇 Márkra egy az egyben igaz a leírás, és nagyon örülnék ha a kislányunk is olyan lenne mint ő!❤️
Mivel ez a név egy nem túl sűrűn előforduló név, így nem sokat tudni róla, de több oldalról tájékozódva, összességében azt jelenti, hogy elpusztíthatatlant, örökkévaló, kegyelem és latin eredetű."

 

A  Magyarországon eddig szinte ismeretlen névről nagyon kevés információt találunk a magyar nyelvű oldalakon. Az egyik elmélet szerint latin-szanszkript eredetű név, és a jelentése az Kulcsár Edina által is említett kegyelmes, örökkévaló, hervadhatatlan, egy másik babanevekkel foglalkozó oldal szerint viszont a név spanyol eredetű és elpusztíthatalant jelent. Maga az amara szó egyébként olaszul keserűt jelent csakúgy mint a latin amarus szó.

A külföldön azonban a név ismert és egyre népszerűbb, ahogy erről a Nameberry oldalon is olvashatunk. A névről a következő leírást találjuk: az Amara név olasz, görög, afrikai eredetű lánynév, jelentése: kegyelem, halhatatlan, törzs. 

Az Amara az olasz keserű szó, amely ugyanabból a tőből származik, mint a Maria és a Miriam. A névnek külön gyökerei vannak Nyugat-Afrikában. Névként az igbó nyelven "kegyelmet" jelent, és gyakran férfinévként használják. Ez a két jelentés a legismertebb, de az Amara egy szanszkrit név is melynek, jelentése „halhatatlan”, arab szóként pedig „törzs”-et jelent. A mongoloknál név, jelentése „békés”.Az erős, vonzó és stílusos Amara igazi multikulturális választás, amely mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban népszerű.

 

Jönnek az Amarák? GwM és Kulcsár Edina névdivatot teremt?

Az Amara név népszerűsége a külföldi, főként angolszász országokban folyamatosan emelkedik, lehet hogy ez a név lesz a holnap Maryje?

  • Az USA-ban  2021-ben a 144. legnépszerűbb női név volt.
  • Angliában a 173.volt a listán 2021-ben
  • Skóciában 165. legnépszerűbb női név volt 2022-ben
  • Németországban viszont csak a 421. helyre fért fel a lnépszerűségi listán

Nemcsak névként használjuk az Amara szót

Az Amara szóval nemcsak női, vagy néhol férfinévként találkozhatunk, a szónak az alábbi egyéb jelentései is vannak.

  • keserű ízű vegyületek gyűjtőneve, mely a szó olasz jelentéséhez társul
  • Az Amara a rovarok osztályának bogarak rendjébe, ezen belül a ragadozó bogarak alrendjébe és a futóbogárfélék családjába tartozó nem, mely 592 fajt foglal magába
  • Városnév Irakban, Romániában és Szudánban

Nem vagyunk benne biztosak, hogy Kulcsár Edináék tisztában voltak ezekkel a jelentésekkel a névválasztáskor!

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok