2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán névnapja

Magyar Kultúra Napja - január 22

2019-01-22 17:14 | Nézettség: 325
1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát, melyet 1823 januárjában kezdett el írni.

 

Az emléknap kialakulásának története

A nap kialakulásának története 1985-ben kezdődik, amikor Farsang Árpád zongoraművész felveti a  Magyar Kultúra napja ötletét, Az első megünneplésre azonban 4 évet várni kellett. 1988-ban a  Hazafias Népfront Országos Tanácsa. december végi ülésén tett felhívást az ünnepnapra  és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot.

Ezen a napon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak,  irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal, koszorúzással és képzőművészeti kiállításokkal is ünneplik a magyar kultúra napját.  E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással kapcsolatos díjakat is.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések remek alkalmat adnak arra, hogy felhívjuk a figyelmet évezredes hagyományainkra, nemzeti tudatunk erősítésére.

Magyar Kultúra Napja - január 22

A Himnusz története

Ferenc Kölcsey, aki 1815 óta élt Szatmárcsekén, hazafias mesterművét, a "Himnuszt" 1823 januárjában alkotta. A kéziratot 1823. január 22-én véglegesítette. A költemény először 1829-ben jelent meg Kisfaludy Károly "Aurora" című folyóiratában, a kéziraton még szereplő "Magyar nép zivataros századaiból" alcím nélkül, de 1832-ben már Kölcsey által adott alcímmel látott napvilágot Kölcsey munkáinak első kötetében.  Kölcsey külön lapokra írta és kéziratcsomagokban gyűjtötte verseit.

Erkel és Kölcsey

A "Himnust" tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, és több mint száz év után, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába.

Megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a pesti Nemzeti Színház karmestere nyert meg. A kompozíciót 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban, Erkel vezényletével. Szélesebb közönség előtt először 1844. augusztus 10-én énekelték az Óbudai Hajógyárban a Széchenyi gőzös vízre bocsátásakor, és hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus 20-án csendült fel.

Himnusz eredeti kottája

Akkoriban ünnepi alkalmakkor még felváltva vagy együtt énekelték a "Szózattal," a szabadságharc leverését követő elnyomás időszakában aztán – mondhatni közmegegyezéses alapon – a "Himnusz" lett a magyarok nemzeti imádsága.

A 2012. január elsején hatályba lépett alaptörvény I. cikke kimondja: "Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc 'Himnusz' című költeménye Erkel Ferenc zenéjével." 

További érdekes részleteket a magyarhimnusz.hu oldalon találsz.

Kép és a szöveg forrása: Wikipédia

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok