2024. május 8., szerda
Mihály névnapja

Mikor ünnepelnek a halászok és a horgászok? Halászati világnap és társaik

2023-10-26 23:21 | Nézettség: 422
Hazánkban hivatalosan több mint 800 000 regisztrált horgász van. A szabadidő sportok közül ezt tekinthetjük az egyik legnépszerűbnek. A világnapok világában nem csoda, hogy a halászathoz, halakhoz és a horgászokhoz számos világnap és emléknap kapcsolódik szerte a nagyvilágban és hazánkban is.

Összegyűjtöttük ezeket a világnapokat, persze lehetelen teljeskörűséget elérni. Kezdjük rögtön a Halak napjával.

Halak napja - Március 20

Az Magyar Haltani Társaság, közösen az Agrárminisztérium szakfőosztályával, a Mohosszal, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezettel, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesületével 2017-ben közösen határoztak arról, hogy minden év március 20-án Halak Napja legyen Magyarországon.

A jeles nap fő célkitűzése a halak védelme és népszerűsítése, mivel a halak még mindig nem kapják meg a társadalom megfelelő figyelmét, noha jelentőségük nagy.

Ezen a napon minden olyan szervezet, amely a halakkal kapcsolatban áll, vagy akár csak érintőlegesen foglalkozik velük, a saját profiljához legjobban illeszkedő módon hívhatja fel a figyelmet a halak iránti megbecsülés fontosságára.

Két évvel később ugyanezt a napot a Halőrök Napjává is nyilvánítottak, megtisztelve azok munkáját, akik vigyáznak, hogy a halászat a szabályoknak megfelelően történjen.

Halászati világnap - November 21

A Halászat Világnapját világszerte minden évben november 21-én ünneplik. Ennek a napnak a fő célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható halászati állományok fontosságára a világban, a kisüzemi halászközösségek emberi jogainak megerősítése, a halászközösségek munkakörülményeinek valódi megváltoztatása, valamint az illegális, be nem jelentett halászat felszámolása. és szabályozatlan halászat megszüntetése.

Az első Halászati Világnapot 2015. november 21-én ünnepelték. Ugyanezen a napon tartották Újdelhiben a Nemzetközi Halászszervezet ünnepélyes megnyitóját.

Mikor ünnepelnek a halászok és a horgászok?  Halászati világnap és társaik

Nemzetközi Halásznap - Június 29

A Nemzetközi Halásznap (International Fisherman Day) célja a halászok előtt álló kihívások elismerése és fáradhatatlan erőfeszítéseik tisztelete volt.

Először 2018-ban ünnepelték meg, a Halász Népek Világfóruma (WFFP) javaslata nyomán az éves közgyűlésen. A világnap kiválasztott dátuma június 29-e volt, amely Szent Péter, a halászok védőszentjének ünnepe.

Fontos megjegyezni, hogy a Fisherman kategóriába beletartoznak a horgászok is, akiket az angol nyelv angler szóval ír le. A "angler" és a "fisherman" közötti különbség az, hogy "angler" általában olyan személyt jelent, aki horgászbotot és csalit használ, míg a "fisherman" egy általánosabb kifejezés, amely a halászat számos formájára vonatkozhat.

Tehát, míg "angler" konkrétabb és a horgászatra specializálódik, addig "fisherman" szélesebb értelemben használható és magába foglalhatja a hálós halászatot, partipiaci halászatot és más halászati tevékenységeket is.

Halászati világnap

Gyerünk Horgászni Nap - Június 18

Amerikában ünneplik az emberek minden év június 18-án a National Go Fishing Day-t, amely nagyszerű nap arra, hogy a napi rutinból időt szakítson egy patak, tó vagy tavacska megtalálására, csalira, horgára, zsinórra és egy-két (vagy tíz) hal kifogására. A horgászat sokak szabadidős elfoglaltsága, és ha szerencséd van, hazavihetsz egy friss fogást.

Gyerönk horgászni!

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok