2024. május 9., csütörtök
Gergely névnapja

Mikor van Black Friday 2024-ben? Fekete Péntek 2024

2024-02-02 18:51 | Nézettség: 528
Az Amerikából induló Black Friday őrület mára meghóditotta a világot, napjainkban már ott tartunk, hogy nemcsak Black Friday van, hanem Black Week, így egész héten és hétvégén élvezheti a fogyasztói társadalom a hatalmas leárazásokat, akciós ajánlatokat.

A Fekete Péntek egyébként Amerikában hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete.

Miért fekete a péntek?

A nap elnevezésére több magyarázatot is találhatunk. Az egyiknek a gyökere a régi könyvelési módszertanhoz köthető: a könyvelésben általában a veszteségeket piros számokkal jelzik, míg a nyereséget feketével. A Fekete pénteken keletkező nagy forgalom és nyereség változtatja meg az eredmény színét pirosról feketére.

A másik magyarázat 1966-ból való, miszerint a Philadelphiai Rendőrség adta a Hálaadást követő a Black Friday elnevezést 1966 januárjában, utalva arra, hogy 1965 novemberében a Hálaadást követő napon óriási dugók alakultak ki a bevásárlóközpontok környékén, valamint a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdák nehezítették a közlekedést. Black Fridayról bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz!

Black Friday

Black Friday 2024

A Black Friday mozgó dátum, így minden évben más időpontban van, a dátum meghatározása a következő: Háladás ünnepét követő nap, vagyis november negyedik csütörtökjét követő pénteken tartják.

2024-ben ez a nap november 29.-én van.

Mikor van Black Friday 2024-ben? Fekete Péntek 2024

Cyber Monday - akció hétfőn

A Cyber Monday létrejöttét, hasonlóan a Black Friday-hez, az Egyesült Államokhoz kötik. Ellen Davis és Scott Silvermanhoz köthető a kifejezés megalkotása, akik 2005. november 28-án először említették a Cyber Mondayt a shop.org webáruház sajtóközleményében, hangsúlyozva a Hálaadást követő hétfőn elérhető online kedvezményeket.

Azóta a Cyber Monday kifejezés összefonódott az online vásárlás óriási akcióival, amelyekre az amerikaiak és a világ más részein élők is számíthatnak a Hálaadás utáni első munkanapon.

Az ideológia szerint a Cyber Monday a Hálaadás utáni hétfő, amikor az emberek visszatérnek munkahelyükre, és az interneten keresztül beszerezhetik mindazt, amiről lemaradtak a Black Friday és a hétvége során. Ezen a napon az online kiskereskedők versenyre kelnek a nagyobb láncokkal, így tovább növelve eladásaikat.

A Cyber Monday a világ számos pontján népszerűvé vált, és a számítógépek melletti online vásárlás kultúráját erősíti meg, kiemelve ezen a napon az online vásárlás előnyeit és kényelmét.

A Cyber Monday 2024-ben december 2. ra esik.

Sale on Black Friday

Mit tegyél, ha nem értesz egyet a Black Friday mozgalommal?

A Black Friday elleni tiltakozásnak számos módja lehet, ha valaki nem szeretne részt venni a túlzott fogyasztás és az impulzív vásárlás kultúrájában. Íme néhány módja annak, hogy tiltakozhatsz a Black Friday ellen:

Bojkottolás: Egyszerűen ne vegyél részt a Black Friday vásárlási lázban. Ne vásárolj semmit aznap, és ne látogass el az üzletekbe vagy online kiskereskedőkhöz.

Tudatos vásárlás: Ha muszáj vásárolnod valamit az ünnepi időszakban, válaszd a tudatos vásárlást. Kerüld az impulzív váaásrlást és gondold át, hogy valóban szükséged van-e az adott termékre.

Helyi kereskedelem támogatása: Ha vásárolni szeretnél, fontold meg a helyi kisüzletek, kézművesek vagy piacok támogatását. Ezzel segíthetsz a helyi gazdaságoknak és kiskereskedőknek.

Fenntartható alternatívák: Ha mégis vásárolni szeretnél, válassz fenntartható és környezetbarát termékeket. Olyan vállalatoktól vásárolj, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság iránt.

Tudatosság terjesztése: Oszd meg másokkal a fogyasztói társadalom és a túlfogyasztás negatív hatásait. Készíts tájékoztató anyagokat, írj blogbejegyzéseket, vagy ossz meg információkat a közösségi médiában.

Egyéni tiltakozás: Többféle módja is lehet az egyéni tiltakozásnak, például a tiltakozó akciók vagy események szervezése, a fogyasztói szokások megváltoztatása és a felelős vásárlásra való ösztönzés.

Az ilyen tiltakozó lépések segíthetnek a figyelem felhívásában az impulzív vásárlás és a túlzott fogyasztás káros hatásaival kapcsolatban, valamint ösztönzést nyújthatnak a tudatosabb és fenntarthatóbb vásárlási szokások kialakítására.

Összegzés

Mikor van a Black Friday és miért vált népszerűvé világszerte?

A Black Friday minden évben változó dátumon, a Háladás ünnepét követő pénteken van, és az Amerikából eredő hagyományos karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelenti. Napjainkban már nemcsak Black Friday, hanem Black Week is van, kiterjesztve a leárazásokat az egész hétre és hétvégére.

Miért nevezték el feketének a pénteket?

A nevet többféle magyarázat is körülveszi. Az egyik elmélet szerint a régi könyvelési gyakorlatra vezethető vissza, ahol a veszteségeket piros, a nyereséget pedig fekete színnel jelölték. A Fekete Pénteken keletkező nagy forgalom miatt az eredmény színe változott pirosról feketére.

Mi volt a Philadelphiai Rendőrség szerepe a Black Friday név kialakulásában?

1966-ban a Philadelphiai Rendőrség adta a Hálaadást követő napnak a Black Friday nevet, utalva a 1965-ös év novemberi nagy dugókra és a bevásárlóközpontok környékén kialakult tömeges zsúfoltságra.

Mi a Cyber Monday és mikor alakult ki?

A Cyber Monday az Egyesült Államokban elindult online vásárlási esemény, amelyet Ellen Davis és Scott Silverman alkottak meg. Az online akciók a Hálaadást követő hétfőn érhetők el. A Cyber Monday az online kiskereskedők és a nagyobb láncok közötti versenyre összpontosít.

Mikor van a Cyber Monday 2024-ben és mi a célja?

Cyber Monday minden évben változó dátumon, a Hálaadást követő hétfőn van, 2024-ben november 25-én. Célja az online vásárlás népszerűsítése és azoknak lehetőség biztosítása, akik lemaradtak a Black Friday akciókról, hogy online beszerezzék a kívánt termékeket.

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok