2024. Április 27., szombat
Zita névnapja

Mikor van Zsuzsa névnap? Zsuzsa vagy Zsuzsanna - tudod, hogy nem mindegy?

2024-02-11 10:21 | Nézettség: 1795
Február 19-én és augusztus 11-én ünnepeljük a Zsuzsanna és Zsuzsa névnapot. Sokan nem is gondolják, hogy két külön anyakönyvezhető névről beszélünk, a Zsuzsa név pedig nem csupán a beceneve a Zsuzsannának, hanem egy önálló név.

Egy érdekes asszimetriaára hivjuk fel a figyelmet, mivel a Zsuzsa a Zsuszanna beceneve is egyben, így a Zsuzsannákat nem zavarja, ha Zsuzsának hívják őket, viszon a Zsuzsák általában megjegyzik, vagy kijavítanak, bizonyos esetekben ki is kérik maguknak, ha Zsuzsannának hívják őket, vagy így írják le a nevüket.

Zsuzsanna és a Zsuzsa név eredete

A Zsuzsanna név héber eredetű, és a "liliom" virágot jelenti. A Zsuzsanna név a Bibliában is szerepel, Susanna történetében, aki hűségének és bátorságának példája.

A Zsuzsa név a Zsuzsanna becézése, de önálló névként is használatos.

A Zsuzsanna névnap és Zsuzsa névnap kétszer is van: február 19. és augusztus 11. A februári Zsuzsanna nap a tavasz hírnöke, míg az augusztusi Szent Zsuzsannához kapcsolódik, aki keresztény vértanú volt a harmadik században.

A Zsuzsanna névnap remek alkalom arra, hogy köszöntsük a névnaposokat, és kifejezzük szeretetünket és megbecsülésünket. Virággal, apró ajándékkal, vagy egy kedves üdvözlőlappal is örömet okozhatunk nekik.

A Zsuzsanna név a világ számos országában is elterjedt, angolul Susan, Susanna, franciául Suzanne, németül Susanne formában.

Mikor van Zsuzsa névnap? Zsuzsa vagy Zsuzsanna - tudod, hogy nem mindegy?

Nézzük a statisztikákat!

Magyarországon a Zsuzsanna név az egyik legnépszerűbb női név. A 17. századtól kezdve egészen az 1980-as évekig az első 10 leggyakoribb név között volt. Az 1990-es években kissé csökkent a népszerűsége, majd 2020-ra kiesett a TOP 100 újszülött név közül. A Lakosság körében azonban az előkelő 7. helyen szerepel a női nekev között.

2020-ban hazánkban 6470-en viselték a Zsuzsa nevet, míg 125 820-an a Zsuzsanna nevet, látható hogy a "Zsuzsák" közül csupán 4,8% viseli hivatalosan a Zsuzsa nevet, a többieknek Zsuzsanna van az anyakönyvükben. A név a 2020-as évekre az újszülöttek körében eltünt a népszerű nevek közül, mindössze 48 kislány kapta a Zsuzsnna és csupán egy a Zsuzsa nevet 2019-ben.

Zsuzsanna napi népszokások

A Zsuzsanna nap (február 19.) a tél végét és a tavasz közeledtét jelképezi. A néphagyomány számos szokást és hiedelmet kapcsol ehhez a naphoz, melyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

Időjárásjóslás

Pacsirtafigyelés: A legismertebb Zsuzsanna napi népszokás a pacsirták megfigyelése. Ha ezen a napon a pacsirta magasan repül és énekel is, akkor a jó idő már közel van. Ha alacsonyan repül, akkor még hideg idő várható.

Ereszcsorgás: Bács megyei Topolyán kedvező jelnek tartották, ha Zsuzsanna napján csorog az eresz, mert jó termést ígért.

Termésjóslás és egyéb népszokások

Szőlőmetszés: Egyes helyeken a szőlő négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét Zsuzsanna napján, hogy a madarak ne bántsák a termést.

Zsuzsanna-pogácsa sütése: Zsuzsanna napján sok helyen sütöttek Zsuzsanna-pogácsát, melyet a családtagok és a szomszédok is megkóstoltak.

Zsuzsanna-bál rendezése: Egyes vidékeken Zsuzsanna napján bált is rendeztek, ahol a fiatalok mulathattak.

Zsuzsanna napi hiedelmek

  • Ha Zsuzsanna napján esik, akkor nyáron a jég elveri a termést.
  • Ha Zsuzsanna napján hideg van, akkor még negyven fagyos éjszaka következik.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok