2024. május 3., péntek
Tímea névnapja

Hírek április elsején

2016-03-31 18:14 | Nézettség: 685
Április elseje a bolondok napja, Ne csodálkozzunk, ha ilyenkor ismerőseink megpróbálnak megtréfálni minket, nem ritka az sem amikor a tréfálkozás nagyobb szabású, és tömegeket is érinthet. Összeszedtünk a történelemből legendás áprilisi tréfákat. Nézzük mi történt április 1-én a nagyvilágban az elmúlt évtizedekben, évszázadokban.

Egy másik írásunkban olvashatsz a bolondok napja eredetéről is.

A dán valutaváltás - Dánia, 1980 április 1.

 A dán nemzeti bank a 1980-as év elején kibocsátott egy 20 koronás bankjegyet, melyen két veréb volt ábrázolva. Úgy tűnt a képen mintha az egyik verébnek csak egy lába lenne, és ez vezetett az áprilisi tréfához. Április elsején a Roskilde Tidendeben megjelent, hogy minden olyan bankjegy, amely egy lábú veréb van hamis, azonban a postahivatalokban ki lehet cseréltetni valódi kétlábú madaras bankjegyekre. Az újságban bemutatásra került az állítólag hiteles bankjegy, mely az eredetitől csak abban különbözött, hogy Jan Robert Thoresen karikatúrista rajzolt rá egy extra lábat. A postahivatalokban hosszú sorokban kígyóztak azok az emberek, akik ki akarták cserélni a hamisnak hitt bankjegyeiket. Az postaajtókra ki kellett tenni egy figyelemfelhívást, hogy nincs bankjegycsere.  Thoresen az ügy kapcsán kihallgatta a rendőrség, de végül szankció nélkül elengedték.

A fürdőző oroszlánok - London 1698 április 1.

Dawks’s News Letter 1698 április elsejét követő nap beszámolt arról, számos embert küldtek a londoni Tower árkához, hogy nézzék meg a fürdőző oroszlánokat. Ez a legkorábbi bolondok napi csíny, melynek írásos nyoma van. A tréfa lényege az volt, hogy természetesen nem voltak fürdőző oroszlánok a londoni Tower várárkában. Még egy évszázaddal később is gyakori volt, hogy a gyanútlan áldozatokat elküldték, hogy nézzék meg az eseményt. A XIX. század közepén volt aki hivatalosnak látszó belépőjegyet nyomtatott a nem létező Éves Oroszlánfürdés Szertartásra és ezt osztogatta április elsején London környékén.

 A.F.P részvény, Detroit, 1922. április 1

Egy „A.F.P” nevű új részvény jelent meg 1922. április 1-én a a detroiti értéktőzsde kereskedési tábláján.  A részvényről naygon keveset lehetett tudni, csak sejteni lehetett hogy a kezdőbetűk (AFP – American Fire Protection)  az amerikai tűzvédelemre utalnak. A részvényt övező rejtély ellenére élénk kereskedés kezdődött, 6-on nyitott, gyors eemelkedéssel 12-re ugrott, majd lezuhant 2-re, és végül visszamászott 8-ra, ahol megállapodott. De végül valaki kapcsolatba lépett a  Michigan Értékpapír Bizottsággal és megkérdezte, hogy az új értékpapír jováhagyása megtörtént-e a hatóság által. Kiderült , hogy az"A.F.P." részvény nem volt engedélyezve,  a kereskedés is jogellenes volt , így minden iiroda volt felelős a saját veszteségeiért. Ekkor, híre ment, hogy a kezdőbetűk mogott a Áprilisi bolondok Kedvence (April Fool Preferred) A tréfacsináló személye -  aki  felvezette a részvényt táblára - nem derült ki.

Hírek április elsején

Alabama megváltoztatta a Pi értékét – Alabama, 1998. április 1

Az Új Mexikói Science and Reason 1998 áprilisában  kiküldött hírlevelet, mely tartalmazott egy cikket, miszerint Alabama állam jogalkotói megszavazták, hogy a Pi állandó értéke a matematikai 3,14159-ről a bibliai 3.0-ra változzon. A cikk nagyon hamar elterjed a világhálón köszönhetően az e-mailes továbbküldözgetésnek. A cikk széleskörű elterjedésének kézzel fogható bizonyítéka volt, hogy több száz telefonhívás érkezett az alabamai törvényhozáshoz, melyekben az emberek tiltakoztak a törvény ellen. Az eredeti cikket Mark Boslough, fizikus írta, azzal a céllal hogy parodizálja törvényalkotást.

 Forrás:

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok