2024. Április 27., szombat
Zita névnapja

Mikor vannak a legfurcsább világnapok a naptárban?

2024-03-02 15:33 | Nézettség: 342
Az internetes naptárak tele vannak, furcsa világnapokkal, amikről még nem hallottál. A hivatalos ünnepnapok mellett rengeteg furcsa és vicces világnap is színesíti az év naptárát. Ezek a napok arra hivatottak, hogy felhívják a figyelmet egy-egy témára, vagy egyszerűen csak mosolyt csaljanak az arcunkra. Összeszedtünk nektek párat az év majdnem mindegyik hónapjából!

Január 18.: Hóemberek világnapja

A Hóemberek világnapját 1999 óta ünneplik. A napot Dorothy Hall, egy amerikai írónő alapította, aki szeretett hóembereket építeni.

Tudtad, hogy a világ legmagasabb hóembere 37,2 méter magas volt, és 2020-ban építették Maine államban, az Egyesült Államokban. A Guinness Rekordok Könyve szerint a legtöbb hóember, amit 24 óra alatt építettek, 1585 volt, és 2019-ben Kanadában hozták létre.

Február 23.: A kutyakeksz világnapja

Nézzük, honnan ered a kutyakeksz világnapja: a világnapot 2008 óta ünneplik. A napot Spencer, a golden retriever ihlette, aki imádta a kutyakekszet.

A kutyakeksz eredete az ókori Egyiptomba nyúlik vissza. A kutyakekszet nem csak finomságként, de jutalomfalatként is lehet használni a kutyák neveléséhez.

Március 14.: Pi napja

A Pi napját 1988 óta ünneplik. A napot Larry Shaw, egy amerikai fizikus alapította.

A pí (π) egy matematikai konstans, amely a kör kerületének és átmérőjének arányát adja meg. A pí értékét tizedesjegyekre kerekítve 3,14. A Pi napján rengeteg pi-tével kapcsolatos rendezvényt tartanak szerte a világon.

Április 15.: Radírnap

A Radírnap eredete nem tisztázott. Egyesek szerint a napot 1770-ben, Joseph Priestley angol tudós születésnapján kezdték el ünnepelni, aki felfedezte a grafitot, a radír alapanyagát. A radírt először a 14. században használták. A radírnak köszönhetően javíthatjuk a hibáinkat, és tökéletesíthetjük a munkánkat.

Május 3.: Különböző színű cipők világnapja

A Különböző színű cipők világnapját 2016 óta ünneplik. A napot Susan Polis Schutz alapította, aki arra akarta ösztönözni az embereket, hogy fejezzék ki magukat a cipőjükön keresztül. A különböző színű cipők viselése a sokszínűség és az egyediség ünnepe. A napon rengeteg ember posztol képeket a különböző színű cipőiről a közösségi médiában.

Június 21.: Világnap a jógáért

A Világnap a jógáért egy hivatalos ENSZ-világnap, melyet június 21-én ünnepelünk. A napot 2014-ben hozta létre az ENSZ Közgyűlése Narendra Modi indiai miniszterelnök javaslatára.

A világnap célja felhívni a figyelmet a jóga testi és lelki előnyeire, népszerűsíteni a jóga gyakorlását a világon, és tisztelet adni a jóga ősi indiai hagyományának.

A jóga:

  • Egy ősi indiai mozgásforma és meditációs technika.
  • Segít javítani a fizikai és mentális egészséget.
  • Csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót.
  • Javítja a rugalmasságot, az erőt és az egyensúlyt.
  • Növeli az önbizalmat és a koncentrációs képességet.

A Világnap a jógáért keretében szerte a világon rendezvényeket tartanak, hogy bemutassák a jóga előnyeit és ösztönözzék az embereket a gyakorlására.

Hogyan ünnepelhetjük a Világnap a jógáért-ot?

  • Vegyél részt egy jógaórán.
  • Gyakorolj jógát otthon.
  • Olvass a jógáról.
  • Nézz meg egy jógafilmet vagy dokumentumfilmet.
  • Beszélj a jógáról a barátaiddal és a családoddal.

A jóga egy nagyszerű módja annak, hogy javítsuk a testi és lelki egészségünket. A Világnap a jógáért egy remek alkalom arra, hogy elkezdjük a jógagyakorlást, és felfedezzük a jóga előnyeit.

Július 6.: Csók világnapja

A Csók Világnapja az Egyesült Királyságból ered. 2005 július 6 -7-én tartott versenyen állították be a leghosszabb csók világrekodját 31,5 órával. A Csók napját (International Kissing Day) ezen esemény emlékére 2006 óta tartják. Azóta természetesen ezt a rekordot már többször megdöntötték, a Csók napja pedig világnappá nőtte ki magát. 

A csók a szeretet és a ragaszkodás kifejezése. A csóknak számos egészségügyi előnye is van, csökkenti a stresszt és a vérnyomást.

Augusztus 19.: A világnap a humanitárius segítségnyújtásért

A Világnap a humanitárius segítségnyújtásért 2008 óta hivatalos ENSZ-világnap. A napot az ENSZ Közgyűlése hozta létre.

A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius segélyszervezetek munkájára és a rászorulók helyzetére. A napon rengeteg rendezvényt tartanak szerte a világon a humanitárius segítségnyújtás népszerűsítésére.

Szeptember 19.: WC világnapja

A WC világnapját 2001 óta ünneplik. A napot a World Toilet Organization (WTO) hozta létre. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a higiénia fontosságára és a WC-k hiányára a világban. A napon rengeteg rendezvényt tartanak szerte a világon a WC-k javítása érdekében.

Mikor vannak a legfurcsább világnapok a naptárban?

Október 20.: Statisztikai Világnapja

A Statisztikai Világnapját 2010 óta ünneplik. A napot az ENSZ Közgyűlése hozta létre. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a statisztika tudományának fontosságára. A napon rengeteg rendezvényt tartanak szerte a világon a statisztika népszerűsítésére.

November 11.: A szinglik világnapja

Ha kapcsolatban élsz, ezen a napon inkább a Márton napot ünepeld és vidd el kedvesed egy liba vacsorára. A Szinglik világnapját 1993 óta ünneplik. A napot Kínában hozták létre.

A nap célja, hogy megünnepelje az egyedüllétet és a függetlenséget. A napon rengeteg rendezvényt tartanak szerte a világon a szinglik számára.

December 21.: A zokni világnapja

Amikor egy viágnap üzleti érdekeket szolgál: a Zokni világnapja, melyet 2009 óta ünnepenek. A napot a Sock Fancy nevű zoknimárka hozta létre. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a zokni fontosságára. A napon rengeteg rendezvényt tartanak szerte a világon a zokni népszerűsítésére.

Ezek csak néhány példa a rengeteg furcsa és vicces világnapra, amelyeket az év során ünnepelhetünk. Válassz ki egy napot, ami tetszik, és ünnepeld a móka és a jókedv jegyében!

Tippek a furcsa világnapok ünnepléséhez:

  • Ismerd meg a nap hátterét és célját.
  • Szervezz egy eseményt a barátaiddal vagy a családoddal.
  • Osszd meg a napot a közösségi médiában.
  • Légy kreatív, és érezd jól magad!

A furcsa világnapok remek alkalmat kínálnak arra, hogy tanuljunk új dolgokat, kipróbáljunk új tevékenységeket, és mosolyt csaljunk az arcunkra. Ne feledd, a humor a legjobb gyógyszer!

További tartalmak a témában

Július 6. - A Csók Világnapja

Július 6. - A Csók Világnapja

2022-05-26 22:53 | Nézettség: 1890
Egy csók és más semmi - szól az ismert sláger. A csók a szerelem és a szeretet egyik kifejező eszköze. Sokan sokféle módon kategorizálták már a csókot az ókortól napjainkig. Az egész világon július 6-án ünneplik a csók világnapját.
2022-05-26 22:53 | Nézettség: 1890
Tovább olvasom »
Meztelen kertészek

Meztelen kertészek

2017-05-05 22:44 | Nézettség: 847
Egy amerikai tanulmány szerint a második leggyakoribb meztelenül végzett tevékenység a kertészkedés köszönhetően a 2005 óta tartott Meztelen Kertészkedés Világnapjának. Csak remélni tudjuk, hogy az első helyen a rangsorban a szex áll. Meztelen kertészkedés világnapja kapcsán a május első hetében számos Facebook bejegyzéssel is találkozhattunk.
2017-05-05 22:44 | Nézettség: 847
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok