2024. Április 27., szombat
Zita névnapja

Július 6. - A Csók Világnapja

2022-05-26 22:53 | Nézettség: 1888
Egy csók és más semmi - szól az ismert sláger. A csók a szerelem és a szeretet egyik kifejező eszköze. Sokan sokféle módon kategorizálták már a csókot az ókortól napjainkig. Az egész világon július 6-án ünneplik a csók világnapját.

 

A Csók Világnapja  - International Kissing Day

A Csók Világnapja az Egyesült Királyságból ered. 2005 július 6 -7-én tartott versenyen állították be a leghosszabb csók világrekodját 31,5 órával. A Csók napját (International Kissing Day) ezen esemény emlékére 2006 óta tartják. Azóta természetesen ezt a rekordot már többször megdöntötték, a Csók napja pedig világnappá nőtte ki magát. 

A világnapok közül talán a legkönnyebb és legélvezetesebb ünnepelni, hiszen nem kell mást tennünk, mint reggel felkelni és megcsókolni párunkat, szeretteinket vagy akár az első szembejövő idegent. Persze csak óvatosan, de addig is a képre kattintva veszélytelenül küldhetünk virtuális csókot ismerőseinkenek:

Július 6. - A Csók Világnapja

A csókról

A csók legegyszerűbb meghatározása: az ajkak összeérintése valamivel.  A csókolózás tudománya, a filematológia az elmúlt években önálló tudományként is megjelent.

A csók leggyakrabban a vonzalom, szeretet kifejezése. Közeli ismerősök, rokonok találkozáskor vagy búcsúzáskor gyakran arcon csókolják egymást. A különböző kultúrákban, földrészeken, illetve országokban más-más szokás alakult ki.  Ezt a csókot általában a köznyelv puszinak hívja.

A romantikus vonzalom vagy szexuális vágy kifejezéseként a párok szájon csókolják egymást.  A szenvedélyesebb csókok nyitott szájjal történnek, ahol a nyelvek is szerepet kapnak. Ezt francia csóknak hívja a szakirodalom. Kevesen tudják, hogy francia csók a túlnépesedés elleni védekezés kapcsán alakult ki. Pays de Mont nevű francia kisvárosban "találták fel", ahol az orális örömökre cserélték fel a szexuális együttlétet.

A csókra a heghitelesebb definíciót talán a  Káma Szútrában,  az emberi szexualitás kultúrájának ősi, szanszkrit nyelvű összefoglalójában találjuk.  A csókot Vátszjájana a következők szerint írta le. A csók a vágy gerjesztésére szolgál. Az első találkozásokkor mérsékelten alkalmazandó, de a későbbiekben minden fajtája mérték nélkül és gyakran javasolt. A szerző szerint a csókot  a  következő testrészeken alkalmazhatjuk: homlok, a szem, a két orca, a nyak, a mell, a keblek, az ajak és a száj belsejére. A csókadás módja szerint megkülönböztet egyenes, hajló, elforduló, szorító, erősen szorító, összeszorító csókot.

A csók nem mindig az érzelmek kifejezésére szolgál, jelképes cselekedet is lehet. Alávetettséget fejezhet ki egy uralkodó vagy pápa gyűrűjének megcsókolása. A házasságkötést követő csók sem a szerelmet jelképezi. A szokás az ókori Rómából ered, ahol a csók a szerződések megkötését pecsételte meg. 

A csók élettani hatása

Kevés olyan ember van akiben egy heves csók nem kellemes érzéseket vált ki. Ennek biologiai magyarázata több tényezőből tevődik össze. Az ajkakban található idegvégződések nagyon érzékenyek az érintésre, valamint a hidegre és a melegre is. Ezek a receptorok a felelősek a csók okozta varázslatos érzésért. Csókolózás közben boldogságért felelős hormonok termelődnek, többek között az endorfin, a szerotonin és adrenalin. A szervezetet pozitív stressz hatások érik, aminek hatására megemelkedik a pulzust és javul a szív teljesítménye is. Csókolózás közben háromszorosára emelkedik a lélegzetvételek száma egy perc alatt miközben 34 különböző arcizmot használunk.

Híres csókok

Júdás csókja

A történelem talán leghíresebb csókját Júdás követte el. Júdás megcsókolta Jezust a Getszemáni kertben, így mutatva meg a Jézus elfogására érkező csapatnak, hogy kit kell elfogniuk. Júdás csókja az árulás és a színlelt, hamis szeretet jelképévé vált.

A csók, ami forradalmasította a festészetet

Az egyik legismertebb csókhoz kötődő művészeti alkotás Gustav Klimt "A csók” című képe A kép 1907-ben készült, mérete 1,8x1,8 méter.  A kép már azelőtt elkelt, hogy a festő befejezte volna, hiszen a Belvedere múzeum 25.000 koronát  ajánlott a festményért, miközben a kor a kiemelkedő művészei nagyjából 500 koronát alkotásaikért. Napjainkban Ausztria nemzeti kincsként tekint a festményre.


Klimt egyébként főként nőket festett, ezért is szokatlan húzás tőle a képen ábrázolt férfi,  ahogy a viszonylag sok ruha is. Néhány művészettörténész szerint a kép magát a festőtimtet és szerelmét, Emilie Flöge-t ábrázolja. 

Az első filmtörténeti csók

A filmtörténet első csókja a The Kiss című némafilmben csattant el 1896-ban.  A 47 másodperces felvételen May Irwin és John Rice csókolóznak a 47 másodpercig tartó jelenetben. A filmet sokan erkölcstelennek tartották, ennek ellenére azonban kora egyik legnépszerűbb filmjévé vált. 

Ezek után, ha szeretnéd tudni, hogyan kell csókolózni profi módon, látogass el a VideoListára!

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok