2024. május 9., csütörtök
Gergely névnapja

A Hold három arca: kék hold, vér hold és szuperhold

2018-01-29 21:19 | Nézettség: 361
2018 január 31-én egyszerre figyelhetjük meg az éjszakai égbolton a kék hold, a vér hold és szuperhold jelenségét. A ritka együttállásra készülnek a csillagászok, valamint az égi jelenségek után hobbi szinten érdeklődők világszerte.
A Hold három arca: kék hold, vér hold és szuperhold

Különös és különleges jelenségnek lehetünk szemtanúi 2018. január 31. szerdán, ha a megszokottnál kicsit jobban figyeljük az eget. Közel 152 évvel ezelőtt volt ilyen együttállás utoljára.

2018 januárjának első napján már volt telihold és  - tekintettel arra, hogy holdtölte 29 és fél naponta következik be – ebben a hónapban, annak utolsó napján ismést gyönyörködhetünk a telihold fényében. Ezt a jelenséget kék holdnak nevezik, meglehet semmi köze nincs a Hold színéhez. Hazánkban a Hold 16:35-kor bukkan fel a keleti határon, de pár perccel délután 5 előtt már a nyugati határon is látható lesz. A kék hold jelenség nagyjából 2 és fél évente ismétlődik meg.

A telihold napján, egyben szuperhold is megfigyelhető. Szuperholdról akkor beszélünk, ha a Hold elliptikus pályáján a Földhöz legközelebb eső zónába kerül, ezáltal ebben az időszakban jóval fényesebb (mintegy 14%-kal) és viszonylagos mérete nagyobb, mint általában.

Azok a szerencsések, akik a Csendes-óceán térségében, illetve a Csendes-óceánhoz közel eső szárazföldi részeken tartózkodnak, pl. Távol-Keleten, Amerikában, Ausztráliában, vagy éppen az északi sarkkörön, még egy, igen szép arcát ismerhetik meg a Holdnak. A kék hold és a szuperhold mellett ugyanis a szerdai napon az ún. vérhold is megmutatkozik. A vérhold nem más, mint a teljes holdfogyatkozás, mely jelenség oka - hasonlóan a napnyugtához - a fény, atmoszférában történő szóródása. A Hold ekkor narancsos színben pompázik, erre utal a vérhold elnevezés is.   

Sajnos a vérhold jelenség hazánkban nem lesz látható. Utoljára 2015. szeptember 28-án csodálhattuk meg ezt a különleges jelenséget.

A három „hold-jelenséget” egy napon utolsó alkalommal 1866. március 31-én láthatták a Föld lakói.

A jeleségről szól a NASA rövid videója (angol nyelven): LINK

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok