2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Szilvia névnap

Névnapok:
November 13.
November 3.
Nem:
Eredet:
latin

Szilvia névnap eredete

Szilvia névnap November 13-án van az asztali naptárokban.

A Szilvia női név a Szilviusz férfinév női párja. A név a latin silva szó származéka, melynek jelentése erdő, így a Szilviusz az erdőből való jelentéssel bír. A Szilvia nevet a reneszánsz korában újították fel olasz területen. A novemberi kevésbe népszerű Szilvia névnap Silviához, egy előkelő római asszonyhoz köthető aki Nagy Szent Gergely pápa édesanyja vilt. Élete utolsó éveit Istennek szentelve elvonultságban élte. A Szent egyházi ünnepnapja November 3.

Szilvia név gyakorisága és becézése

Az 1990-es években igen gyakori név, a 2000-es években (2007-ig) a 63-100 közötti pozicióban szerepelt a 100 leggyakoribb női név listán. A név népszerősége azonban csökkent, és  2008 óta nincs az első százban.

A Szilviákat a következőképpen becézhatjük: Szili, Szilike, Szilva, Szilvácska, Szilvi, Szilvike, Szilvó, Szilvóka, Sziszi, Sziszike, Sziszkó.

A Szilvia névnek számos idegen nyelvi formája van,  németben, az olasz nyelvben, a spanyolban, a románban, és a svédben  a Silvia formában található meg, az angolban Silvia és Sylvia, a lengyelben Sylwia, a csehben Silvie, Sylvie, Silvia, Sylva, a franciában Sylvie, a horvátban és szerbben Silvija, az oroszban Szilvija, a finnben Sylvi alakban használatos.

Szilvia névvel a római mitológiában is találkozhatunk. Rea Silvia Numitor király szépséges leánya volt. Amikor Numitort öccse, Amulius megfosztotta a tróntól, akkor Silvia arra kényszerült, hogy Vesta istennő papnőjeként szolgáljon, hogy ne szülessen gyermeke. Azonban a történet szerint egyszer Szilvia elaludt a folyóparton és míg álmodott, Mars isten megszerette őt. Ennek a szerelemnek gyümölcseként Silvia két erőteljes ikerfiút hozott világra. Romulust és Remust . Szilvia név Shakespearenél is megtalálható, A két veronai nemes című drámájának egyik szereplőjének neve Szilvia.

Szilvia névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Június hónap névnapok