2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Károly névnap

Névnapok:
Január 28.
November 4.
Március 2.
Szeptember 2.
Nem:
Férfi
Eredet:
török

Károly névnap eredete

Károly névnap Január 28-án és November 4-én van a hagyományos naptárakban.

A Károly név eredetét két név egybeesésével magyarázhatjuk. Az egyik a régi magyar Karuly személynév, amely a török eredetű karul, karuly ’karvaly, turul’ jelentésű szóból származik. Az ősi magyar névadásban sokszor vált személynévvé egy-egy madár neve, tudjuk, hogy a totemállatok többsége ragadozó madár volt. Ennek a szokásnak az emlékét őrzi az Ákos ’fehér sólyom’, a Bese ’ragadozó madár’ és a Csongor ’vadászmadár’ keresztnevünk. A másik magyarázat szerint a Károly a latin Carolus névből származik. Már a középkorban azonosították a hasonló hangzású, germán eredetű német Karl névvel, amelynek jelentése ’szabad, derék (fiatal férfi, legény)’. A név női párja: Karola.

A  Károly névhez és névnaphoz két szent is kapcsolódik: az egyik Borromei Szent Károly, a XVI. században élt milánói érsek, aki az ellenreformáció korának egyik legnagyobb alakja volt. Egyházmegyéje az igazgatás mintaképe volt. Megjavíttatta a kolostorokat és az iskolákat, új intézményeket épített. Szigorú egyházi fegyelmet követelt, rangra és születési előjogokra való tekintet nélkül érvényesítette az egyházi reformokat. Nagy jótevője volt a szegényeknek. Egyházi ünnepnapja  november 4.-e, ami egyben a Károly névnapja is. A másik szenthez a szeptemneri névnak kötődik, aki Garnier Szent Károly  jezsuita pap volt, és a kanadai indiánok között szenvedett vértanúhalált. 

A Károly név gyakorisága és becézése

A Károly keresztnév elterjedésében jelentős szerepe volt a Habsburg-dinasztiának. Először az arisztokrácia, majd a nemesség és a polgárság körében lett népszerű név. A debreceni katolikusok közt a XVIII. században kedvelt név volt, a férfilakosság 1%-át nevezték Károlynak. Ez a szám száz év múlva több mint négyszeresére nőtt, 4,12% lett. A XIX. század végén Budapesten a 7. legnépszerűbb név volt, a teljes férfilakosság 2,93%-a viselte ezt a nevet.

A XX. században fokozatosan csökkent a népszerűsége: 1945–1949 között a 11., 1959-ben már csak a 14. leggyakoribb férfinév volt a fővárosban. 1967-ben a 20. lett az országos gyakorisági listán, 1996-ban az 54. volt a gyakorisági listán, majd 2000-ben a 62. helyre csúszott vissza. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 21. helyen állt a magyar férfiak között.

A Károly név viselőit az alábbiak szerint becézhetjük: Becézése Karcsi, Karcsó, Karesz, Kari, Káró, Károlyka, Kári, Karus, Kercsó, Csikar.

A Károly sok nyelvben megtalálható és nagyon sok királyi dinasztia is előszeretettel használta. A név franciául Charles, angolul Carl, Carol és Charles, olaszul Carlo, spanyolul és portugálul Carlos, németül, dánul, oroszul és svédül Karl, hollandul és csehül Karel, románul Carol, lengyelül Karol, finnül Kaarle, horvátul Karlo vagy Karle. 

 

Károly névnapi köszöntő

Károly névnap - kapcsolódó cikkek

Károly - a királyi név

Károly - a királyi név

2015-01-26 21:33 | Nézettség: 1331
A mai magyar nyelvben használt Károly utónév kialakulása érdekes történet. Az eredetileg magyar-török nyelvben használt név a középkorban azonosításra került a latin Carolus-szal és a ma használt utónév tulajdonképpen már összeolvadt a hasonló formájú latin keresztnévvel.
2015-01-26 21:33 | Nézettség: 1331
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok