2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Imre névnap

Névnapok:
November 5.
Nem:
Férfi
Eredet:
-

Imre névnap eredete

Imre névnap November 5 -én van a hagyományos naptárakban.

Az Imre név Germán eredetű férfi név, mely az Amalrich, Emmerich névből származik. Az összetett név első eleme az Amal, gót királyi családra utal, és valószínűleg a ’szorgalmas, munkás’ jelentésű ősi germán szóból ered. A név második elemének jelentése ’hatalmas, uralkodó’.

A latin Emericus, Emmeric név régi magyar alakváltozatai a következők: Emrik, Emrih, Imreh. A XII. század végétől vannaktörténelmi emlékek az Emericus, Eimericus névforma írásbeli előfordulására a magyar oklevelekben. Létezik egy másik magyarázat, mely szerint  a magyar Imre név a német Heinrich (Henrik) átvétele.

Névnapja, Szent István király és Boldog Gizella fiához,  Imre herceghez kapcsolódik, aki nagybátyja, II. Henrik német császár nevét örökölte. Személye, majd későbbi szentté avatása nagymértékben hozzájárult az Imre név népszerűségéhez.

Az Imre név gyakorisága és becézése

A név már a középkor óta folyamatosan megtalálható a féfi nevek között. A XVI. századi névdivatban a 14-15. helyen szerepelt, majd a későbbi századokban csökkent a népszerűsége. A XIX. század utolsó éveiben Budapesten a 12. leggyakoribb férfinév volt., majd a XX. század közepén Budapesten a 17. helyen állt, de vidéken továbbra is népszerű volt, Debrecenben például a 8. leggyakoribb név. 1967-ben országosan a 15. volt.  2000-ben a 49. volt a nevek gyakorisági listáján. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 14. helyen állt, a magyar férfiak között.

A nevet a következőképpen becézhetjük: Binci, Binkó, Imcsi, Imi, Imkó, Imri, Imris, Imrus, Inci, Pinke. A cseh és a szlovák nyelvben Imrich alakban használják.

A név hires viselői között találunk híres történelmi személyt, drámaírót sőt XX. századi vértanút is. Thököly Imre, gróf,  Felső-Magyarország és Erdély fejedelme volt, Madách Imre drámaíró, kinek fő műve Az ember tragédiája című drámai költemény. Kálmán Imre  világhírű operettek szerzőjeként vált népszerővé és ismertté. Nagy Imre politikus, miniszterelnök, közgazdasági író, egyetemi tanár, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanújalént vonult be a magyar történelembe. Sinkovits Imre színész, a Nemzeti Színház örökös tagja, sok emllékezetes magyar film szereplője.
 

Imre névnapi köszöntő

Imre névnap - kapcsolódó cikkek

Imre és Amerika

Imre és Amerika

2016-10-30 22:33 | Nézettség: 959
Imre névnap, mely november 5-én található az asztali naptárakban, az első magyar szenthez, Szent István király fiához, Imre herceghez kötődik. De vajon mi köze van Amerikához?
2016-10-30 22:33 | Nézettség: 959
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok