2024. május 26., vasárnap
Fülöp névnapja

Erzsébet névnap

Névnapok:
November 19.
Május 6.
Május 24.
Július 8.
November 5.
November 14.
Nem:
Eredet:
héber

Erzsébet névnap eredete

Erzsébet névnap November 19-én van a naptárban.

Az Erzsébet több alakban is megtalálható a különböző nyelvekben, maga a név a héber Eliseba  névből származik, melyhez több jelentést is találunk, melyek a következők: Isten az én esküm, Isten megesküdött, Isten a teljesség és az Isten a tökéletesség..

A novemberi névnap hazánk egyik legismertebb szentjéhez, Árpád-házi Szent Erzsébethez kapcsolódik, aki a rózsacsoda szentje, II. Endre királyunk és Gertrúd királynő leánya. Erzsébet 14 éves korában lett IV. Lajos őrgróf felesége.

A rózsacsoda történeténete több verzióban is fennmaratd.. Az egyik leírás szerint kicsi gyermekkorában kötényében ételmaradékot vitt a vár előtt összegyűlt szegényeknek. Váratlanul megjelent a király, aki előtt el akarta titkolni jótékonykodását, ezért azt mondta neki, hogy rózsa van a kötényében. Mivel hideg téli nap volt, édesapja nagyon meglepődött, ám amikor hitetlenkedve megnézte a lánya kötényét, az valóban rózsával volt tele.

Szent Erzsébet a lelki nemesség, az irgalmasság és a jótékonyság mintaképe. Erzsébet  a szegények és betegek, árvák és özvegyek védőszentje.

Az Árpád-házban további két Erzsébetet is találunk, az egyik Portugáliai Szent Erzsébet  II. Endre dédunokája, valamint Magyarországi Boldog Erzsébet aki pedig III. Endre király leánya volt.

 A kora középkorban az Erzsébet név a bibliai Erzsébet tiszteletére terjedt el a keresztények között. De igazán ismertté és gyakoriva Árpád-házi Szent Erzsébet hatására vált, akit már halála után öt évvel szentté avattak. 

Erzsébet naphoz kapcsolodó időjárási regula szerint ennek a napnak az időjárása a karácsonyi időjárást jósolja meg.

Erzsébet név gyakorisága és becézése

Az Erzsébet a 14. századig a leggyakoribb női név, azóta is a legnépszerűbbek között volt. A 20. század végére kicsit visszaszorult, de még gyakori, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között, viszont Liza alakja, mely önálló névként is megtalálható egyre népszerűbb.

Az Erzsébet névnek több mint száz becéző alakja található, melynek oka, hogy a név régi és gyakori, sőt még elég hosszú is ahhoz, hogy sokféleképpen lehessen becézni. Nézzük hogyan lehet becézni az Erzsébeteket: 

Erzsi, Berzsi, Beta, Betta, Betti, Betkó, Betuska, Böbe, Böbi, Böske, Böski, Bözse, Bözsi, Bözső, Csöre, Csöri, Eliz, Erdzsu, Eri, Erzsa, Erzse, Erzsi-Berzsi, Erzsik, Erzsike, Erzsó, Erzsócska, Erzsók, Erzső, Erzsu, Erzsus, Liza, Lizi, Örzse, Örzsi, Örzsik, Örzsike, Örzsók, Pendzsi, Perzsi, Pezsi, Pöre, Pöri, Pörke, Pörzsi, Zsike, Zsó, Zsóka.

Erzsébet névnapi köszöntő

Erzsébet névnap - kapcsolódó cikkek

Erzsébet és a rózsa legenda

Erzsébet és a rózsa legenda

2017-11-18 09:45 | Nézettség: 3169
Az Erzsébet név a 14. századig a leggyakoribb női név volt Magyarországon, köszönhetően Árpád-házi szent Erzsébetnek is, aki - nemcsak Magyarországon - a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. A november 19-i Erzsébet névnap is hozzá köthető akárcsak a rózsa legenda.
2017-11-18 09:45 | Nézettség: 3169
Tovább olvasom »

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok