2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Ágota a jó

2016-02-02 23:19 | Nézettség: 1274
Az Ágota név jelentése: a jó, a görög eredetű név az Agáta régi magyar formája. Ágota földrajzi névként is megtálható a Szentágota, Sárszentágota, Kunágota és az Ágotakövesd települések neveiben köszönhetően a Szent Ágota népszerűségének.

Az Ágota névnappal kétszer találkozhatunk az asztali naptárakban, január 11-én és február 5-én.

A februári névnap Szent Ágotához köthető,  aki egyike annak a hét női szentnek, akik Szűz Mária mellett név szerint szerepelnek a szentmise kánonjában

Ágota a jó

Szent Ágota

Ágota Cataniában született előkelő családban és Szent Ágneshez hasonlóan egész fiatalon szüzességi fogadalmat tett.. Decius császár keresztényüldözése alatt a szépséges lányt a helytartó kiszemelte magának. A lány – aki ekkor már elhatározta, hogy életét Krisztusnak szenteli -  a helytartó közeledését visszautasította.

A helytartó utasítására megpróbálták átnevelni, azonban a lány ennek ellenállt, sők később – miután börtönbe vetették – a kízásokkal sem tudták megtörni. Végül feldühödött bíró látta, hogy nem boldogul, ezért iszonyúan megverette és melleit levágatta. A legenda szerint az ezt követő éjszakán megjelent előtte Szent Péter és teljesen meggyógyította. A zsarnok ezután éktelen haragra gerjedt és addig kínoztatta, míg a kínzásokba belehalt, a temetésére február 5-én került sor a  6. századi Jeromos-féle Martyrologium szerint.

Szintén Szent Ágotához kötődik a legenda miszerint a  következő  évben halála napján kitört az Etna. A megrémült emberek Ágota sírjához menekültek, s a sírt borító leplet ragadták meg, s azzal vonultak az áradó láva elé. A láva megállt, a tűzhányó elcsendesedett.  

Ezen csodának köszönhetően a Ágota tisztelete gyorsan elterjedt. A középkorban egyike lett a tizennégy segítő szentnek. Ágota a védőszentje  lett számos városnak és országnak, többek között  olaszországi Cataniának és Molisenek, Máltának, San Marinónak.

Források:

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok