2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

Antal

2015-06-08 22:09 | Nézettség: 3046
Az Antal névnapok (január 17. és június 13.) két ismert Antal nevű szenthez kapcsolódnak. A két szentnek egymáshoz fűződő kapcsolata is ismert, annak ellenére, hogy mintegy 1000 év különbséggel születtek és éltek.
Antal

Az Antal latin eredetű férfinév, mely a római Antonius nemzetségnévből származik,  eredeti jelentése ismeretlen.  Hazánkban  Antal név a 38. leggyakoribb férfinév a 2015. január elseji adatok alapján. A név azonban kezd veszíteni népszerűségéből, az utobbi években már nem szerepel az első 100 legkedveltebb újszülöttnév listáján.

Névnapok - szentek

Az Antal névhez kapcsolódó két névnap mindegyike egy szent ünnepnapjához kapcsolódik. Január 17-e Remete Szent Antalhoz, míg június 13-a pedig Páduai Szent Antalhoz.

Remete Szent AntalRemete Szent Antal vagy Nagy Szent Antal, az egyik első ismert keresztény remete volt, a sivatagi atyák egyike. Egy szentmisén rádöbbent, hogy Máté evangéliumának egy része neki szól, és eszerint cselekedve eladta a családi birtokot, és ami nem volt szükséges a húgáról való gondoskodáshoz, azt mind a szegényeknek adta. Előbb a falu közelében élt, később a líbiai sivatag egy üres sírboltjába költözött be. Majd húsz évet töltött egy el­ha­gyott ka­to­nai táborban a vi­lág­tól tá­vol. Ezt követően  a Vö­rös-ten­ger fe­lé vet­te út­ját, s éle­te vé­gé­ig a tenger melletti Kolzim-hegy lábánál élt.

A legenda szerint Szent Antal égi szózatot hallott, amely felhívta a figyelmét arra, nem ő a legidősebb, legszentebb remete. Kilencvenév feletti kora ellenére is útra kelt, hogy találkozzon a másik híres remetével, Remete Szent Pállal. Remete Szent Antal 356-ban halt meg 105 évesen, január 17-én ünnepeljük.

Páduai Szent Antal ferences rendi teológus és prédikátor volt, aki portugál nemesi családból származott, és eredetileg Fernando névre keresztelték. 16 éves kora körül belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé, amikor felvette fel az Antal nevet, tekintettel arra, hogy védőszentjéül Remete Szent Antalt választotta. 1220-ban átlépett a ferences rendbe,  részt vett  1221-ben a ferencesek generális káptalanján, ahol találkozott Assisi Szent Ferenccel.

Páduai Szent AntalSzónoki képességeinek köszönhetően Itáliában és Franciaországban prédikált, majd Észak-Itáliába visszatérve  térítő prédikátor és tartományfőnök lett, miközben a Bolognai Egyetemen a teológia ferences lektora volt.

1230-ban visszavonult számos hivatalától, és 1231-ben útban Padova felé halt meg, az arcellai kolostorban. A nép körében nagyon kedvelt volt, ennek köszönhetően IX. Gergely pápa már tizenegy hónappal halála után, 1232. május 30-án szentté avatta.

Páduai Szent Antal  a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál.

Legnépszerűbb legendája szerint a szent egy zsidó embert meg akart győzni arról, hogy Krisztus valóban jelen van az oltáriszentségben. Ezért a zsidó szamarát a kehely és az ostya elé vezette, ahol az állat letérdelt a szentségek láttán. Így alakult ki, hogy a szamár lett  Szent Antal jelvénye.

Szent Antal még Ady Endrét is megihlette, 1915-ben jelent mega Nyugat című folyóíratban Szent Antal tisztelete című verse.

Ady Endre: Szent Antal tisztelete

Mikor tudom, hogy
Vagyok az, aki voltam
S mikor az Ember
Jól be- és kibomoltan
Fetreng és őrjöng,
Száguld és szenved,
Hadd imádjam meg,
Én, a kálvinista,
A páduai Antalt,
A szentet.
  Óh, drága szent, Te,
Ki megholtál,
Mielőtt baj lett volna
S aki oly okos voltál,
Hogy még mái butáknak
Is te adsz okosságot,
Nézz rám:
Ime rajtam az átok
  Voltam Szent Antalja
Szép gondtalan időknek,
Voltam valakikijük
A nőknek,
Voltam apostol
És próféta is,
Szent Antal, ősöm,
Kár, kár ami történik
Kár, kár és hamis,
Ma minden hamis.
Tán az is, amit mondtam.

 

Szerző: Mihályi Géza

Források:

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok