2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Csaba a Hadak Útján

2017-07-05 22:49 | Nézettség: 2205
Csaba névről elsőként Csaba királyfi legendája juthat eszünkbe, aki veszedelem esetén a Hadak Útján eljön és megmenti népét. Csaba név több település nevében is megtalálható, többek között Békéscsabáéban, mely városhoz köthető a Csabagyöngye szőlőfajta és a csabai kolbász.

Csaba név és névnap

A Csaba valószínűleg török eredetű régi magyar személynév, jelentése pásztor, kóborló. A Csaba név a középkorban vesztett népszerűségéből, a XIX. századra majdnem feledésbe merült. A név újrafelfedezése  Vörösmarty Mihály  1824-ben megjelent Csaba szerelme című versének köszönhető. Azonban igazán népszerű csak a 20. század második felében lett, ekkor a leggyakoribb 20 férfi keresztnév közé került. Csaba névnapok a következők április 12., július 6., október 6., december 5.

Csaba a Hadak Útján

Csaba királyfi legendája

Csaba királyfi a hun - magyar mondavilág kiemelkedő szereplője. Ő volt a székelyek legendás vezére. Életére vonatkozó megbízható adatokkal nem találhatók, számos elmélet igyekszik bizonyítani létét. A legismertebb elmélet - a három személy elmélet  - szerint nem is egy, hanem legalább három, időben egymástól távol eső személy összemosásából keletkezett.

Hadak ÚtjánAttila hun vezér halálát követően Attila két fia között a hatalomért harc kezdődött. A nyugati népek Aladárt támogatták, aki Krimhilda német fejedelemasszonytól származott, míg a hunok Csabát támogatták. Véres harc végén Csaba és szövetségesei vereséget szenvedtek. Csaba királyfi 15000 hun vitézzel Görögországba, majd Szittyaországba vonult. A harcokban sokan meghaltak, a megmaradt hunok Csaba királyfi utasítására Csigle mezején és Erdély keleti felén telepedtek le. Innentől kezdve székelyeknek nevezték magukat hunok helyett, mivel féltek további támadásoktól..

Későbbi századokban szomszédos népek támadtak a székelyekre. Mikor a harc már-már a székelyek vesztét hozta volna, Csaba királyfihoz imádkoztak, és csoda történt. A Hadak Útján, az égből egy lovascsapat, élén Csaba királyfival, jelent meg. A támadókat elsöpörve megvédte népét, majd visszatért az égbe.

Csaba királyfi ünnepe május 30-án van, ami 1944-ig katonai ünnep volt.

Csabához kapcsolódó településnevek

A Csaba nevet számos település viseli a Kárpát-medencében  valamilyen összetételben. A települések mind Csaba királyfira vezetik vissza nevüket. Ezen települések a következők: Csabacsűd, Csabaháza, Csabaújfalu, Csabaszabadi, Bálványoscsaba, Békéscsaba, Hejőcsaba, Piliscsaba, Rákoscsaba.

Békéscsaba régi neve csak Csaba volt. Ehhez a városhoz kötődik a Csabagyöngye és a csabai kolbász.

Csabagyöngye szőlőfajta Mathiász János nemesítéséből Stark Adolf békéscsabai vaskereskedő 1904-ben végzett magvetéséből származik. A fajta szülei a Bronnerstraube és az Ottonel muskotály voltak. A csaba gyöngye a világ egyik legismertebb szőlőfajtája..

A csabai kolbász  hivatalos definíciója szerint meghatározott alapanyagokból készült, eredetvédett, azaz hivatalosan csak Békéscsaba és Gyula területén belül előállított, fűszeres, paprikás kolbászféleség.Jellegzetessége, hogy szigorúan fekete bors nélkül készül. A csabai kolbász világhírű hungarikum, népszerűsítésére minden évben megrendezik a csabai kolbászfesztivál, ami rengeteg látogatót vonz.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok