2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

Én is János, kend is János…

2022-07-31 17:27 | Nézettség: 2049
János névnapból majdnem egy hónapnyi van a különböző naptárakban, szám szerint 26 dátumon található János névnap. Magyarországon a 16-18. században a legnépszerűbb férfinév volt, erre utal a mondás is: Én is János, kend is János, az Isten is János.

A János név bibliai eredetű férfinév, a héber Yohhananból, illetve ennek latin Johannus formájából származik. A név kialakulásának állomásai: Joannes – Joanes – Joános - János. Jelentése: Jahve megkegyelmezett.

János névnapok

Hagyományosan 2 névnapot ünnepelhetnek a János név viselői, melyek eredete két katolikus szenthez köthető. December 27 János apostol ünnepe, míg június 26-a a két római testvérpár, János és Pál vértanúk halálának emléknapja.

Emellett a naptárakban további 24 névnap található, ezek: január 23.,  január 27. ,január 31., február 8.,, február 24., március 8., március 27., március 28. május 6., május 15., május 16., június 12., június 24., július 12., augusztus 9., augusztus 13.,  augusztus 19., augusztus 22., augusztus 29., szeptember 13., október 8., október 23., október 25. november 24.

Én is János, kend is János…

Június 26 – Szent János és Szent Pál

Giovanni és Paolo ifjú korában Constantina, Nagy Konstantin leányának udvari emberei voltak, később katonának álltak. Mikor a hitehagyó Júlián került trónra, még magasabb állást ígért a két törzstisztnek, ha hitüket elhagyják. Ők nyíltan szembeszálltak a császárral, és a szemébe mondták, hogy istentelen kormányzata miatt visszavonulnak. A császár tíz nap gondolkodási időt adott, de ezalatt ők eladták mindenüket és a szegények közt osztották szét és készültek a halálra. Tizednap alkonyatkor egy csapat katona körülvette házukat, udvarukon lefejezték és ugyanott titokban elásták holttestüket 362. június 26-án. Másnap a császár azt a hírt terjesztette, hogy száműzte őket, azonban haláluk híre nyilvánosságra került. A sírjuknál ördögtől megszállott emberek csodálatosan meggyógyultak. Az ítéletet végrehajtó Terentianus fiával együtt megtért a későbbiekben.

December 27 - János apostol 

János apostol más néven Evangélista Szent János a tizenkét apostol egyike volt. Az evangélium úgy emlegeti mint a tanítványt, akit Jézus szeretett. A tanítványok között a legfiatalabb volt és Júdást leszámítva az egyetlen olyan, aki nem vértanúhalált halt. A negyedik evangélium, három apostoli levél és a hagyomány szerint A jelenések könyvének szerzője.

János jelen volt Jézus színeváltozásánál, az utolsó vacsoránál az Úr mellett foglalt helyet, és az apostolok közül csak ő kísérte el Krisztust a Golgotára. Jézus az ő gondjaira bízta édesanyját, Máriát.

A fő névnapokon kívül a naptárakban szereplő János névnapok eredete is sok esetben római vagy bizánczi katolikus gyökerekre vezethető vissza.

Január 23 - Alamizsnás Szent János

Alamizsnás Szent János alexandriai pátriárka volt 610-től V. János néven. Legendái Jacopo da Voragine: Legenda aurea című művében maradtak fenn. Ünnepnapja halálának napja, január 23. Szolgálata a szegények segítése és az alamizsnaosztás volt, ehhez kapcsolódnak legendái is.

A borszentelés hagyománya

A borszentelés hagyományát napjainkban is tartják a különböző borvidékeinken. A borszentelés, a Szent János napi boráldás eredete egy középkori legendához vezethető vissza.

A történet szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Szent Jánosnak: akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha iszik egy mérgezett borral teli kehelyből és nem lesz tőle baja. Próbaképp a mérget először két gonosztevőn próbálták ki, akik azonnal meghaltak. Szent János imádkozott, és megáldotta a mérgezett boroskelyhet, kiitta, és semmi baja nem lett; köpenyét a halott gonosztevőkre terítette, akik ettől feltámadtak. A pogányok a látottak hatására megkeresztelkedtek főpapjukkal együtt.

Ennek köszönhető, hogy Szent Jánost egy olyan boroskehellyel szokták ábrázolni, melyből egy kígyó mászik elő.

A bort - hívják „Szent János szerelmé”-nek is -  a lélek italának tartják az emberek. Szent János emléknapján a magyar hagyományok szerint is a bor megáldásának ideje. Hajdanán ezen a napon minden család bort vitt a templomba, hogy a pap áldását kérje rá. A szentelt bornak ugyanis olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet.

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok