2024. Április 19., péntek
Emma névnapja

Enikő és a csodaszarvas legendája

2021-09-14 17:29 | Nézettség: 2121
Az Enikő névnapja szeptember 15-ére került a hagyományos naptárakba. A nevet az egyik legnagyobb magyar költő, Vörösmarty Mihály alkotta és kezdte el használni költeményében.

A név az Enéh szóból származik a kő kicsinyítő képző hozzáadásával, melynek eredeti jelentése fiatal tehén vagy fiatal nőstény szarvas az ünő volt. De hogy kapcsolódik Enikő a csodaszarvas legendájához?

Enikő és a csodaszarvas legendája

A csodaszarvas mondájában Hunor és Magor anyjának a neve volt Enéh és ezt toldotta meg az író egy kicsinyítő képzővel.

Arany János:Rege a csodaszarvasról(részlet)

Hős fiai szép Enéh-nek:
Hunor s Magyar, két dalia,
Két egy testvér, Ménrót fia.

Az Enikő név először Vörösmarty Mihály: Két Szomszédvár című verses epikai művében jelenik meg, melyet a költő 1931-ben hexameterekben írt. 


A vers Magyarországon játszódik Kun László uralkodása alatt, történelmi alapja nincs. A történet főhőse, Sámson Tihamér királya oldalán külhonban harcolt, miközben Káldor, a szomszédos, ellenséges vár ura fiaival orvul kiirtották a Sámsonok teljes nemzetségét. A király jóváhagyásával Tihamér bosszút áll, elpusztítja Káldorékat. Enikő a műben Káldor gyönyörű leánya, aki csókkal fogadja az apja ruhájába öltözött Tihamért, mert azt hiszi, atyja jött meg. Tihamér felfedi kilétét, a leány összeroskad és meghal családja kiirtójának karjai között.

Enikő a költő vonzó női ideálja: törékeny, bájos, búsongásra hajló lélek. Az élet gonoszságát nem ismeri, önhibáján kívül szenved; összetörik annak közelében, akinek boldogítására lett volna hivatva.

„’Volt gyönyörű öszhang s hítták vala szép Enikőnek.”

A Káldor név is ekkor keletkezett szintén Vörösmarty tollából. A név eredete ismeretlen, egyes feltevések szerint a kaldeus néptörzs nevéből származik. Az Enikők a névnapjukat még ünnepelhetik április 16-án is, de az elterjedtebb dátum a szeptemberi. Az Enéh nevet viselők pedig november 13-án tartják a névnapjukat.

forrás: http://vorosmarty.mtak.hu/exhibition/theme8.html

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok