2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Eszter csillagot jelent és nincs köze az eszterlánchoz

2022-05-23 23:11 | Nézettség: 1928
Az Eszter név a 16-18. században nagyon gyakori névnek számított, talán ennek is köszönhető, hogy íróink, költőink kedvelt nevévé vált. Számos irodalmi alkotásban találkozhatunk vele, gondoljunk csak Gárdonyi Géza Ábel és Eszter című regényére vagy Németh László Égető Eszterére vagy Szabó Magda Encsy Eszterére az őz című regényében.
Eszter csillagot jelent és nincs köze az eszterlánchoz

Eszti volt Kakuk Marci egyik kedvese Tersánszky Józsi Jenő művében, de Eszter a főhőse Márai Sándor egyik legismertebb és legsikeresebb regényének is, melynek a címe Eszter hagyatéka. A műből 2008-ban forgattak filmet - a név kötelez alapon - Nagy-Kálózy Eszter és Cserhalmi György főszereplésével.

A történet a harmincas évek végének Balaton-felvidékén játszódik, ahol Eszter, a szép úrinő él csendesen, szerényen. Már nem vár sokat az élettől, hisz élete valahol véget ért, mikor szerelme, a hűtlen, szélhámos Lajos a nővérét vette el helyette. Lajos táviratozik, hogy húsz év után meglátogatja Eszteréket, és ez a különös vendégség minden meghívott és hívatlan vendég életébe változást hoz.

Az Eszter név perzsa eredetű, a jelentése csillag. Istár asszír-babilóniai istennő nevével azonos eredetű. Más vélemények szerint viszont héber eredetű és a jelentése mirtusz, ez azonban a bibliai alaknak, Eszternek a másik nevére, a Hadassára vonatkozik. Az Eszter névnapja május 24-én szerepel a hagyományos naptárakban, de vannak, akik július 8-án tartják.
A név nemzetközileg elterjedt: angol környezetben Esther vagy Hesterként használják, az olaszoknál Stella, míg spanyol részeken Ester. A franciáknál Estelle formában terjedt el, míg a perzsáknál pedig Istar névként.
 
Sokan gondolhatják, hogy a Lánc, lánc esztrlánc körjáték is az Eszter névhez kapcsolódik, pedig tévednek: A mondóka szövege a Magyar Hírmondó I. számában jelent meg 1792-ben. A kezdetét egy német dalocska szavainak a torzításából eredeztetik, így eszerint nincs köze az Eszter névhez.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok