2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Gusztáv: svéd királyok és világhírű magyar rajzfilm figura

2022-01-15 12:57 | Nézettség: 1152
A Gusztáv északi germán / skandináv eredetű férfinév, mely elemeinek jelentése: harc és támasz. Talán a jelentéséből is következik, hogy a név nagy tiszteletnek örvend a svéd királyi házban.

A Gusztáv névnao Január 16-án van a hagyományos kalendárokban, de számos egyéb nap is van, ahogy a Gusztávok névnapot tarthatnak: március 10, április 14, augusztus 1, augusztus 2 és augusztus 8

Gusztáv, a kedvelt svéd királyi név

A név nagyon kedvelt a svéd királyi családban, hat Gusztáv nevű királyuk volt. A utolsó Gusztáv király, VI Gusztáv Adolf 1973-ig ült a trónon, őt unokája követte, akinek a második neve szintén Gusztáv. XVI. Károly Gustav jelenleg is a svéd uralkodó.

Gusztáv: svéd királyok és világhírű magyar rajzfilm figura

Híres Gusztávok

Sebes Gusztáv - az aranycsapat szövetségi kapitánya
Gustav Klimt - festőművész

Gusztáv, a világhírű magyar rajzfilmfigura

Az 1960-as években készült egy magyar televíziós rajzfilmsorozat, melynek a főhőse a Gusztáv nevet viselte. A sorozat sikerét mutatta, hogy sok helyen vetítették külföldön is. Európa mellett még Új-Zélandon is képernyőre került.

KATTINTS A KÉPRE és nézd meg az első évad első részét!

Gusztáv első része

 

 A főhős névadásáról több történet is szól, az egyik szerint Dargay Attila keresztapjáról kapta a nevét, őt hívták Gusztávnak. Egy másik történet szerint viszont az alkotók felcsaptak egy telefonkönyvet, és ráböktek az első névre, amit megláttak és innen a karakter neve. A külföldi sikereknek ez is lehetett az egyik záloga, hogy a Gusztáv név nemzetközileg is elterjedt.

A karakter először Nepp József két sikeres produkciójában, a Szenvedély és a Holnaptól kezdvében jelent meg először.

A rajzfilmsorozat történetének középpontjában a városi ember, Gusztáv áll, akivel a leghétköznapibb dolgok történnek. Feleséget keres, udvarol, féltékeny lesz, legyet hajkurászik, boltban szerencsétlenkedik, macskát nevel, hétköznapi kisemberként él. A figurát a Jankovics–Dargay–Nepp trió találta ki, a ritkás hajú kisember pedig hamar sikeres lett.

A Gusztáv-sorozat Ezüst Légy-díjat kapott 1982-ben.

Gusztáv magyar hangja az akkori korban nagy elismertségnek örvendő Alfonzó volt, de két rész erejéig Gálvölgyi János is kölcsönözte a hangját Gusztávnak.

A sorozat összesen 120 részből áll, mely 5 évadot takar. Az első három évad 68 epizódot tartalmazott és 1964 és 1968 között készült, még mozivászonra és nem tévéképernyőre. A negyedik és az ötödik évad 52 epizóddal 1975 és 1978 között készült már televíziós felhasználásra.

A rendezők  Dargay Attila, Jankovics Marcell, Macskássy Gyula, Nepp József, Temesi Miklós, Ternovszky Béla voltak.


 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok