2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Holnapi névnapok - Miért fontos tudnunk, milyen névnap lesz holnap?

2023-02-10 20:12 | Nézettség: 2242
Mindenki tudja, hogy mikor kel köszönteni a névnaposokat? Már mai napon kösztsük fel a holnapi névnaposokat, vagy elég csupán holnap köszönteni a holnapi névnap viselőit? Tényleg létezik a 8 napos szabály és 8 napig a névnapot követően is ráérünk köszönteni?

Szerencsére sokan jól ismerik az illemtant és tartják a hagyományokat, vagyis már előző este megnézik, hogy mi a holnapi névnap és felköszöntik azokat, akiknek másnap van a névnapja. Gyenes István Mi illik, mi nem illik? cimű könyvében részletessen megirja, hogy névnapot és születésnapot mindig az esedékes nap elötti nap estéjén illik köszönteni és az ettől eltérő időpontok mit jelentenek.

Szóval ezért nem árt tudni előre, hogy milyen névnap lesz holnap vagy az azt követő napokban, pláne ha a névnap köszöntés több előkészítést igényel. A holnapi névnapok, akár csak a mai névnap, mindig elérhető a Névnaptáron.

Szente napja, névnap, honnan ered a hagyomány?

A névnap szavunk a nyelvújítás korában született így az 1700-as években még még nem ismerhették, így a név ünneplésének napját szente napjának mondták. s ez meg is magyarázza az ünnep eredetét.

A katolikus egyház a keresztség alkalmával valamelyik szentje nevét adja a megszületet kisgyermeknek, melynek célja az volt, hogy a szent legyen a példaképe és pártfogója Istennél. Minden szentnek létezik egy ünnepnapja az évben, mely konkrét dátumhoz kötődik, így alakult ki, hogy az adott nevet viselők ezen az ünnepen megemlékeztek a védőszentjűkről vagyis megtartották a szente napját.

Nincsenek pontos ismereteink arról, hogy ezek az ünneplések mikor kezted elterjedni az országban, és hogy kezdetben mi volt a formája ezen ünnepléseknek.

Valószínű, hogy külföldi papok honosították meg, feltehetően az uralkodó réteg és a nemesek körében. Tőlük vette át népesség többi része. Valószínű az is, hogy először náluk is csak vallási jellege volt a megemlékezésnek, de aztán – mint Európa-szerte mindenütt – fokozatosan átalakult: a védszentről való megemlékezésből a nevet viselő ember ünnepe lett: családi lakoma, amelynek a felköszöntésen kívül volt néhány hagyománya, jellegzetessége.

Két ősi magyar névnapi hagyomány

Az egyik ilyen magyar hagyomány a béles készítése, melyet annak a szentnek a nevével tisztelték, akinek ünnepére éppen sütötték. Legkorábbi írásos emlékünk – ami egyúttal az első ismert magyar névnapi köszöntő is – az a levél, amelyet Nádasdyné, Kanizsai Orsika írt férjének, Nádasdy Tamásnak 1542. december 19-én. Az egyik Tamás névnap, Tamás apostol tiszteletére december 21-én van.

„...Az szent Tamás bélest megküldtem Kegyelmednek, pereczet is küldtem, vadat is hagytam, hogy vigyenek… Isten tartsa meg Kegyelmedet nagy sok szent Tamás napjáiglan.”

A szente napja, vagyis a névnapi ünneplés másik jellegzetessége a szente pohara. Erről szintén Nádasdy Tamás és felesége levelezéséből derül ki. Az idézet 1560. december 21-én kelt, Nádasdy Tamás által feleségének írt levelében olvashatunk.

„Szerelmes Orsikám. Igen megköszönöm, hogy megküldted az szent Tamás poharát, … adja a mindenható úr Isten, hogy sok esztendeig adjad meg.” És ez volt a jellemzőbb, hisz a szente napja megünneplésére azt mondták akkoriban: megadta a szente poharát. A mulatságra az ünnep előtti nap estéjén, az ún. névestén került sor, s a főrendeknél nemcsak a család, hanem az egész udvar vígan lakott.

Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya

Mikor köszöntsünk és meddig lehet ezt megtenni?

A névnapköszöntés hagyománya Magyarországon is népszerű, ahol az emberek a családtagjaik, barátaik, kollégáik névnapján köszöntik őket, ajándékkal, virággal, vagy akár egy közös ebéddel, vacsorával.

Az illemkönyvek szerint a névnapot előző este illik köszönteni, azonban van még egy szokás, ami alapján a névnapot követő 8 napban is lehetséges. "Még benne vagyok a 8 napban" hangzik a mondás, mikor valaki nem épp a névnap előtti este vagy a névnapon teszi meg a köszöntést.

A "8 napos szabály" eredete nem pontosan ismert, de állítólag a középkori egyház szabályozta a szentek ünnepnapjainak, amiből a návnapok kialakultak megünneplését, és a 8 napos szabály az emberek kötelezettségeit határozta meg. Azóta a szabály inkább szokás, mint kötelező elv, de még mindig népszerű az emberek között. Egy másik elmélet szerint a középkorban a távolságok miatt 8 nap alatt kellett odaérni köszönteni az ünnepeltet. Napjainkra ez az indok már idejét múlta.

 

Holnapi névnapok - Miért fontos tudnunk, milyen névnap lesz holnap?

Hol nézzem meg, hogy milyen névnap lesz holnap? 

A holnapi névnap könnyen megtalálható oldalunkon, egyrész a közelgő névnapok részben a holnapi névnap és az az követő öt nap névnapjai találhatók meg, másrész a holnapi névnap könnyen megtalálható a Névnapok hónapok szerint oldalon, ahol csak az adott hónapra kell rámenni és megkeresni a dátumot.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok