2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Honnan származnak a sütemények nevei?

2022-10-18 23:28 | Nézettség: 728
Rigó Jancsi, Somlói galuska, Dobos-torta, mind csábító finomságok, naponta találkozhatunk velük a cukrászdákban, éttermekben. Mit rejt ezen sütemények neve, honnan származik az elnevezés?

Ki volt Rigó János, a Somló hegyen csinálták az első Somlói galuskát, vagy egy rock zenekar dobosa találta fel a Dobos tortát? Miért Eszterházy-torta az Eszerházy -torta? Miért folyt a Zacher tortaháború? Utána jártunk ezeknek a kérdéseknek!

Kezdjük rögtön a Rigó Jancsival, melyhez egy igazi korabeli bulvár történet kapcsolódik az XIX. század végéról. 

Honnan származnak a sütemények nevei?

Rigó Jancsi, a szerelem süteménye


„Kóstold meg: olyan barna, mint az én bőröm, és olyan édes, mint a te szíved”, a legenda szerint ez a mondat hangzott el egy pesti cukrászdában Rigó János legendás cigányprímás szájából, miközben átnyújtotta a szerelmének a kérésére készített egyedi süteményt. A süteményt elkészítő cukrász a cigányprímásról nevezte el a csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos cukrászsüteményt, mely hamarosan – köszönhetően a Rigó Jancsi szerelmi történetének is – hatalmas népszerűségre tett szert. 

Rigó Jancsi szerelmi történetéből 1959-ben film is készült Fekete szem éjszakája címmel,  2004-ben pedig egy angol rockzenekar alakult Rigo Jancsi néven, akik azért vettél fel a cigányprímás nevét, mert  szerelmének története azt üzeni a világ számára hogy a zene mindent legyőz.

Somlói galuska és az elveszett ipszilon

A Somlói galuska Magyarország egyik legközkedveltebb süteménye, számtalan változatban létezik. A Somlói galuska története a Gundel étteremben kezdődik az 1950-es évek végén, az étterem főpincérét, Gollerits Károlyt tekintjük a sütemény feltalálójának, ötletgazdájának.  A sütemény megvalósítása Szőcs József Béla cukrászmester nevéhez kötődik. Szőcs sok évig a Gerbeaud cukrászdában inaskodott mielőtt a Gundel étterembe került volna. A Gundel étterem főpincére és cukrászmestere keltette életre a tejszínhabos, csokiöntetes piskótacsodát, mely hatalmas sikert aratott az édesszájúak körében, sőt a szakmai köröket is meghódította: az 1958-as brüsszeli világkiállításon szakmai díjat nyert. 

Azt már látjuk, hogy a sütemény nem az alkotójáról kapta a nevét, a névadás Szőcs Józsefnek köszönhető,  aki a fóti Somlyó nevű dombról nevezte el, mely domb a Gödöllői-dombság legnyugatibb nyúlványa, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is működött. Feltehetnénk a kérdést, hogy akkor miért nem Somlyói galuska a neve, a választ egy adminisztrációs hibában kell keresnünk, Brüsszelben ugyanis valaki véletlenül lehagyta az „Y”-t a díjnyertes Somlyói-galuska desszert nevéből, így Somlói-galuska néven díjazták és kerül be a gasztronómiába. 
 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok