2024. Április 26., péntek
Ervin névnapja

Imre és Amerika

2016-10-30 22:33 | Nézettség: 936
Imre névnap, mely november 5-én található az asztali naptárakban, az első magyar szenthez, Szent István király fiához, Imre herceghez kötődik. De vajon mi köze van Amerikához?

 

Imre névnap eredete

Az Imre férfinév eredetére és jelentésére több elmélet is van. Egyes vélemények szerint a gót Amalrich, Emmerich névből származik, aminek a latinosított változata az Emericus. A név első eleme az Amal gót királyi család nevéből való, a szorgalmas, munkás jelentéshez áll közel. A második elem jelentése: hatalmas, uralkodó. 

Egy másik elmélet szerint viszont az emir szóból származik, ami vezért jelent és a török Emre változaton keresztül honosodott meg Imre formában.A harmadik elmélet Szent Imre herceghez köthető. E szerint I. István Henrik fiának neve alakult át Imrévé. 

Imre és Amerika

Az Imre név népszerű volt és jelenleg népszerű hazánkban, Imre királyunk is ezt a nevet kapta a keresztségben Szent Imre herceg után. A névnek számos idegen nyelvű változata is van, köztük az Amerigo, mely keresztenevet viselte Amerigo Vespucci, akiről az amerikai földrészt is elnevezték.

Nem bizonyított elmélet, de amerikai magyarok körében elterjedt nézet, hogy a középkori Itáliában elterjedt Szent Imre kultusz hatására kapta Vespucci az Amerigo nevet. Így közvetve akár azt is mondhatjuk, hogy Amerika is Szent Imréről lett elnevezve.

Szent Imre herceg

Szent Imre magyar királyi herceg. Az első uralkodónk, Szent István fia, trónörökös. Születése 100 és 1007 közé tehető, pontos információk nem állnak rendelkezésre. Életét főként legendákból és krónikákból ismerhetjük. Egészen kisgyermek korától uralkodónak nevelték. Először Gellért püspök tanította, majd apja mellett sajátította el az államirányítás és hadviselés fortélyait. Egyes források szerint – bár halála előtti években már leendő házastársát keresték gőzerővel – Imre titokban tisztasági fogadalmat tett, és határozottan tartózkodott a gyermeknemzéstől.

Ám mielőtt az utódnemzésre sor kerülhetett volna, Imrét 1031. szeptember 2-án egy vadkan halálra sebezte vadászat közben. Sérüléseibe belehalt, így István trónörökös nélkül maradt. Szent Imrét temették el először a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában, mely csak akkoriban épült. Halálát követően sírjánál több alkalommal csoda történt, utóbb egy német ember nyilvános vezeklést választva járult a sírja elé, Imre pedig megszabadította láncaitól. Követői Isten választottját látták benne.

Szent Imre az első szentjeink egyike. 1083. november 4. napján édesapjával, I. Istvánnal és gyermekkori tanítójával, Gellért püspökkel együtt avatta szentté VII. Gergely pápa. Ünnepnapjául november 5. napját választották. Szent Imre az ifjúság védőszentje.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok