2024. Április 20., szombat
Konrád, Tivadar névnapja

Kamlok - Camlock csatlakozók bemutatása

2022-11-14 10:19 | Nézettség: 965
Szponzorált tartalom
Minden fontos tudnivaló a Kamlok rendszerű tömlőcsatlakozókról

A Kamlok csatlakozók a tömlőcsatlakozók egyik népszerű típusa, mely megbízható, gyors és biztonságos szerszám nélküli csatlakozást tesz lehetővé, emellett a lecsatlakozása is ugyanilyen egyszerű.

A kezdetekben a MIL-C-27487 amerikai katonai specifikáció szerint gyártották, ez a specifikáció kiterjedt a méretekre és a megmunkálási tűrésekre, az anyagokra, a nyomatékra, a cikkszámokra, a nyomásértékekre, a felületre, az ellenőrzési eljárásokra de még a csomagolási követelményekre. Ennek a specifikációnak való megfelelés biztosította a különböző gyártóktól származó alkatrészek kompatibilitását. 1998-ban az A-A-59326 specifikáció váltotta fel a MIL-C-27487-et. Európában a BS EN 14420-7 szabvány, valamint a német DIN 2828 szabvány érvényes. A DIN 2828 szerint gyártott termékek felcserélhetők az eredeti MIL-C-27487 szerint gyártott termékekkel, de eltérések vannak a tömlővég kialakításában, menetében, cikkszámában és egyéb apróbb részleteiben.

Kamlok - Camlock csatlakozók bemutatása

A csatlakozók végén lévő bütykök az anyaoldalon egy vonalba esnek az apa végén lévő horonnyal. Amikor a karokat a reteszelt helyzetbe forgatják, behúzzák az apa végét az anya aljzatába, és szoros tömítést hoznak így létre. A karok a középpont feletti geometriával rögzülnek a helyükre, megakadályozva a véletlen szétkapcsolást. Ezen túlmenően, a kar biztonsági csapok általános jellemzői a további biztonság érdekében, és az anyaoldali "önzáró" karok is rendelkezésre állnak. Mivel a horony az apa típus végen végig van vágva, a csatoláshoz nincs szükség specifikus forgási beállításra, mint a menetes csatlakozóknál. Kialakításának köszönhetően kicsi az esély a szivárgásra.

A Kamlok csatlakozók általában rozsdamentes acélból, alumíniumból vagy ritkább esetben műanyagból készülnek.
Ezek a csatlakozók népszerűek a mérsékelten szennyezett környezetben, például szivattyús teherautókban és vegyianyag- vagy üzemanyagszállító tartálykocsikban egyaránt. A kamlok rendszer kifejezetten alkalmas olyan helyzetekben, ahol a tömlők gyakori cseréje elengedhetetlen, például olajszállító teherautóknál.

A szabvány szerint A, B, C, D, E ,F típussal jelöljük ezeket a csatlakozókat kivitelük szerint.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok