2024. Április 19., péntek
Emma névnapja

Károly - a királyi név

2015-01-26 21:33 | Nézettség: 1283
A mai magyar nyelvben használt Károly utónév kialakulása érdekes történet. Az eredetileg magyar-török nyelvben használt név a középkorban azonosításra került a latin Carolus-szal és a ma használt utónév tulajdonképpen már összeolvadt a hasonló formájú latin keresztnévvel.

A Károly kedvelt uralkodói keresztnév is, négy magyar királyt is erre a névre kereszteltek. A legtöbb szláv nyelvben a király szó a Károly megfelelő alakjából ered.

A Károly név ősi változata a Karuly, vagyis karvaly a magyarság totemmadarának neve. Vagyis a Károly – annak ellenére, hogy a köznyelv már évszázadok óta egy az egyben azonosítja a Charles-szal és a Karl-al – ősi magyar személynév. A latin Carolusból eredő Charles, vagy germán Karl csak formailag hasonlatos a magyar Károllyal, mégis a fordításokban a legtöbb esetben megegyezőként kezelik. Nem kell messzire mennünk, az iskolai történelemkönyvekben közel két tucat Károly nevű királyt számolhatunk, akik nevének eredete nem az ősmagyar totemállat elnevezéséhez köthető.

Károly - a királyi név

 

Károly névnapok a naptárban

 Névnap Kihez kötődik? Esemény
 január 28. Nagy Károly frank király 814-ben ezen a napon halt meg a frank birodalom legnagyobb királya.
 november  4. Borromeo Szent Károly  1584. november 3-án halt meg. 1610-ben szentté avatták és ünnepnapja november 4-ére került be a katolikus naptárba
március 2. Jó Károly flamand gróf 1127. március 2-án  lemészárolták a grófot Brugge egyik templomában, miközben az misét hallgatott Hamvazószerdán. 1883-ban XIII. Leo pápa szentté avatta.
szeptember 27. N/A N/A

A magyar Károly névnapok közül a januári Nagy Károly, a Frank Birodalom uralkodójának nevéhez, míg a novemberi pedig Borromeo Szent Károlyhoz, a katolikus egyház egyik reformátorához fűződik.

Nagy Károly

Európa atyja, az első nyugat-európai császár a Római Birodalom bukását követően. Uralkodása meghatározó volt a nyugat-európai nemzetek történelmében. Kis Pipin fia - akinek eredeti neve a latinban úgy maradt fenn, mint Carolos vagy Karol’s. -  a volt Nyugat-Római Birodalom nagy részét meghódította, 814-ben bekövetkezett halálakor egy erős, jól szervezett birodalmat hagyott maga után.

Nagy Károly reformjai indították el Nyugat-Európa igazi történelmét és a középkort. Uralkodásához kötődik a Karoling reneszánsz, a művészetek, a kultúra és a vallás feléledésének időszaka is.

Borromeo Szent Károly

Olasz bíboros érsek, a 16. századi katolikus egyházközösség kiemelkedő alakja. A tridenti zsinat sikerességéhez is hozzájáult tetteivel, majd a zsinat határozatainak végrehajtását is magára vállalta. Egész életében segítette a betegeket és a szegényeket, még a nagy 1567-es pestisjárvány idején sem menekült el Milánóból, hanem kivette részét a betegek ápolásából.

Források:

 

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok