2024. Április 23., kedd
Béla névnapja

Kristóf névnap és Amerika felfedezése

2017-03-14 23:04 | Nézettség: 1745
Bár a teljes naptárat tekintve egy évben hatszor is ünnepelhetünk Kristóf napot, a két fő ünnepnap március 15. és július 25. Előbbi Kolumbusz Kristófhoz, míg utóbbi Szent Kristófhoz kötődik.

A Kristóf név a görög Krisztophorosz névből származik, melynek jelentése Krisztust hordozó. 

Amerika és a márciusi Kristóf névnap kapcsolata

Kolumbusz Kristóf 1492 augusztusában indult el Portugáliából az Atlanti-óceán átszelésére. Bár már 10. században sor került arra, hogy európai ember megvesse lábát az amerikai kontinensen, mégis Kolumbusz 1492-es látogatását tekintik történelmi jelentőségű felfedezésnek. Ez vezetett Amerika feltérképezéséhez és kolonizálásához. Kolumbusz Kristóf 1493. március 15-én tért vissza útjáról Portugáliába. Ettől fogva hősként tisztelték. Ennek megfelelően tehát a március 15-i Kristóf névnap Kolumbusz nevéhez kötődik.

Kristóf névnap és Amerika felfedezése

Szent Kristóf

Az ókori Palesztinában született a 3. században. A mai Törökország területén fekvő Lükiában végzett keresztény hittérítést, azonban e vallási munkája miatt a római császár fejét vetette. Az ily módon vértanú halált halt Kristófot a hajósok és utasaik védőszentjének tartják. Ő a 14 segítő szent egyike. Ünnepnapja július 25. A másik jelentős Kristóf névnap.

Tekintettel arra, hogy Kristóf az utazók védőszentje, manapság az autósok és motorosok is tisztelegnek előtte. Sokan úgy tartják, Szent Kristóf megóvja őket a balesettől. Ehhez kapcsolódik a minden év utolsó júliusi vasárnapján, a szántódpusztai Szent Kristóf kápolnában tartott szent mise , melynek különlegessége, hogy a mise rendszerint a járművek megáldásával végződik.

Egy másik érdekesség a Magyar Autóklub által rendszeresen átadásra kerülő díj, melyet a biztonságos közlekedést ügyüknek tekintő, és azért harcoló civilek nyerhetnek el.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok