2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Lajos

2017-08-21 15:12 | Nézettség: 1202
Mind a magyar, mind a világtörténelemben meghatározó királyok, államférfiak, politikusok viselték a Lajos, Louis nevet. Elég csak Kossuthra, Batthyányra gondolnunk. A név fő névnapja, mely augusztus 25-én található a hagyományos naptárakban, egy francia szent királyhoz, IX. Lajoshoz kötődik.

A Lajos név népszerűsége az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, az újszülötteknél általában a családi hagyomány alapján adományozzák, nem tekinthető divatnévnek. Pedig a történelemben számos jelentős uralkodó, államférfi, művész, sportoló viselte ezt a nevet. Hazánkban a lakosság körében a 17. - 20. helyen található, viszont az újszülöttek esetén a 2000 években már csak a 60.-90. leggyakoribb férfinév.

A Lajos fő névnapja augusztus 25.-e, emellett augusztus 19-én  és október 10-én is lehet ünnepelni. Nézzük milyen szentekhez kötődnek ezek a névnapok!

Augusztus 25: -  IX Szent Lajos

IX. (Szent) Lajos  Franciaország királya volt 1226 és 1270 között. IX. Lajos testesítette meg a keresztény lovagkirály eszményét: két keresztes hadjáraton is részt vett. Franciaország uralkodása alatt Európa vezető hatalma volt mind katonailag, gazdaságilag és kulturálisan. A király gyóntatója Robert de Sorbon volt, akihez a Sorbonne egyetem megalapítása.

A király udvarában gyakran megfordult Aquinói Szent Tamás is. Lajos király nem volt sem nagy hadvezér, sem nagy politikus. De rendkívüli emberi és keresztény erényei, amelyeket az egész Európa szeme láttára megtestesített, a keresztény királyok eszményképévé avatták. VIII. Bonifác  pápa ezért határozta el, hogy 1297. augusztus 11-én szentté avatja. Ünnepét  halála napjára, augusztus 25-re felvették a római naptárba.

Lajos

Augusztus 19: Toulouse-i Szent Lajos

A másik augusztusi Lajos névnap egy magyar felmenőkkel rendelkező szenthez, Toulouse-i Szent Lajos hoz kapcsolódik. Lajos  1274. február 9.-én született Brignoles-ben és ugyanott is halt meg 1297. augusztus 19.-én. Ferences rendiszerzetes, és Toulouse püspöke volt. II. Anjou Károly második fia és V. István magyar király unokája volt. 

Temetése után a sírjánál csodák történtek. Először boldoggá avatták,  majd  1317-ben szentté. Ünnepét halálának napjára, Augusztus 19-re tették. Szent Lajos a szénhordók védőszentje. is. Károly Róbert magyar király Lippán ferences templomot és kolostort épített a tiszteletére.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok