2024. Április 30., kedd
Katalin, Kitti névnapja

Márk: rózsabimbó és a szárnyas oroszlán

2014-04-25 15:04 | Nézettség: 1190
A Márk név egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi években, névnapja Szent Márk ünnepnapjához kapcsolódik. De vajon mi köze van a véres rózsabimbónak és szárnyas oroszlánnak Velencéhez? A szárnyas oroszlán Velence címerállata, Szent Márk pedig a város védőszentje. És a véres rózsabimbó?

Rózsabimbó fesztivál (Szent Márk fesztivál)

Április 25-én rendezik a híres rózsabimbó fesztivált Velencében a város védőszentje, Szent Márk ünnepnapja alkalmából. Ezen a napon, a férfiak hagyományosan egy rózsabimbót adnak kedvesüknek. A hagyomány a 8. században keletkezett, a legenda szerint egy szegény férfi beleszeretett egy velencei nemes származású hölgybe, mikor megnyerte a hölgy apjának jóváhagyását, el kellett mennie a háborúba. A csatában halálosan megsebesült, de még sikerült tépnie egy rózsabimbót a közeli rózsabokorról és megkérnie a társát, hogy vigye el szerelmének a véres rózsabimbót.

Márk: rózsabimbó és a szárnyas oroszlán

Szent Márk

Szent Márk az egyik evangélista, nevének jelentése "nehéz kalapács". Állítólag azért kapta ezt a nevet, mert úgy alakította az embereket, mint kalapács a forró vasat. Legjelentősebb alkotása az volt, hogy 50 és 60 között feljegyezte Péter apostol prédikációit és később annak alapján megírta evangéliumát latin nyelven a rómaiak számára.

A kereszténység egyiptomi elterjedése Márk apostol nevéhez fűződik. Péter apostol Egyiptomba küldte Márkot, abból a célból, hogy az ottani pogányokat a kerésztény hitre térítse. A hagyomány Márkot az alexandriai egyház alapítójaként és vértanújaként tiszteli. Ő volt a város első püspöke, és itt szenvedett vértanúságot. A pogány papok elfogták és nyakára kötelet kötözve a sziklás ösvényeken vonszolták maguk után. Vére megfestette a sziklákat, a sérülésekbe pedig belehalt. A pogányok máglyán akarták elégetni, de akkor hirtelen szélvész és felhőszakadás támadt, mely megakadályozta ezt a tervüket. Végül a keresztények hívek temették el Bukolesben. Ereklyéit először Alexandriába szállították, majd Velencei kereskedők 828-ban megszerezték azokat, és az arabok pusztítása elől Velencébe vitték. Ettől kezdve Szent Márk Velence védőszentje, és székesegyházuk is az evangelista nevét viseli. Szent Márk szinbóluma a szárnyas oroszlán.

Márk napi hagyományok és időjóslás

Népi megfigyelés, hogy Márk napján szólalnak meg a békák és pacsirták, továbbá ha a búza már akkora, hogy egy fürj el tud bújni benne, akkor bő termés várható az évben. Úgy tartották a népi időjósok, hogy a Márk napján megfigyelt időjáráshoz hasonló várható a következő negyven napban is, viszont ha hallgat a fülemüle, akkor változékony lesz a tavasz.

Források:

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok