2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán névnapja

Máté, Isten ajándéka

2016-09-19 20:18 | Nézettség: 616
Máté névnap (09.21) az egyik legismertebb apostolhoz, Mátéhoz kapcsolódik. Rómában már a 9. századtól kezdve szeptember 21-én tartották a névünnepét.
Máté, Isten ajándéka

 A Máté név a héber Mattanaja névből származik, jelentése: Isten ajándéka. Ezen névvel a  a világ minden részén találkozhatunk különböző alakokban mint: Matthew, Matias, Matthieu, Matteo, Matta, stb. A Máté név hazánkban is nagyon népszerű, az utóbbi években az újszülöttek körében a második leggyakoribb fiúnév volt.

Máté napi szokások és hiedelmek

VetésMáté napja és hete fontos nap a mezőgazdaság számára még korunkban is, hisz ehhez a naphoz, ehhez a héthez kötődik az őszi búza vetése. Őseink is ezen a napon ünnepelték a búza elvetésének ünnepét. A művelet elvégzésére szertartásosan került sor. Magyarország déli területein több szokás is kapcsolódott az elvetendő búzához. Egyes helyeken a vetés napjának hajnalán a földhöz verték a búzával teli zsákokat, másutt a háztetőre rakták még a vetést megelőzően, hogy három napig a harmat tegye azokat erősebbé. Nem szabadott kenyeret sem sütni Máté napján. Több területen jellemző volt, hogy a bőséges termés reményében a templomban szenteltették meg a vetendő búzamagokat.

Maga a vetés is szertartásosan történt, megmosakodva, tiszta ruhában indultak útnak a férfiak, hogy az ünnepi szőttesből vessék el a búzájukat. A vetés megkezdése előtt imádkoztak is a vetőföldön, megadták a tiszteletet a gabonának.

A szántástól több helyütt óvakodtak Máté hetében, mert úgy vélték, elönti a gaz a felszántott területet.

Máté napon egyes területeken az időjárásnak is volt szerepe. A Szerémségben például a Máté napin jó időből következtettek az évi bortermés minőségére.

 Máté apostol / Szent Máté

Máté apostolMáté apostol, vagy más néven Szent Máté időszámításunk kezdetekor a vámszedőként dolgozott a mai Izrael területén található Kafarnaumban. Itt találkozott Jézussal, aki akkora hatással volt rá, hogy felhagyott addigi tevékenységeivel és követte őt. Máté Jézus követőinek egyike

Jézus halála után Etiópiában telepedett le és hirdette Jézus tanait. Minden bizonnyal tőle származik az Újszövetség első könyve, melyet Máté evangéliumaként ismerünk. Máté leírja a Messiás eljövetelét, születésétől i.sz. 33-ig. Jézus személyét, szolgálatát, szenvedését, halálát és feltámadását.

Később hitének megtagadását követelték tőle, de erre nem volt hajlandó, és ezért halálra kínozták.

Máté apostol az adószedők, pénzváltók, pénzügyőrök védősztje. Jelképei az eredeti foglalkozására utaló pénzes zacskó, pénzváltó asztal, a vértanúságára utaló kard és bárd.

Források:

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok