2024. szeptember 8., vasárnap
Mária névnapja

Megérkezett a Stop Tábla Világnapja: Augusztus 31.

2024-06-02 00:08 | Nézettség: 383
Állj meg, ha meg kell állnod (Stop when you have to stop) szlogennel alapított világnapot két szegedi közgazdász. Ötletük nyomán 2024-ben új világnappal bővült a naptár: augusztus 31-én ünnepeljük a Stop Tábla Világnapját.

 

Stop Tábla a lego asztalon

A világnap célja

A világnapot kettős célla hozták létre, egyrészt fel kívánják hívni a figyeémet az egyik legfontosabb közlekedési táblára, melynek figyelmen kívül hagyása az egyik leggyakoribb oka a baleseteknek. Fontos, hogy a STOP táblákat figyelembe vegyék a közéekedők, ezáltal a saját és embertársaik bizonságát is növelik.

A világnap azonban ennél tágabb jelentéssel is bír, az agyunkben lévő láthatalan STOP táblákra is fel kívánják az alapítók hívni a figyelmet. Mára a Stop Tábla már kilépett a közlekedés világából, a piros nyolcszogletű jelkép az élet minden területén megtalálható.

Állj meg, ha meg kell állnod! -mondja a világnap szlogenje, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy néha bizony az életben meg kell állni. Észre kell venni a fejünkben lévő STOP táblákat, vagy a környezetünkben lévő emberek által számunkra felmutatott táblákat. Higgyük el, tényleg érdemes megállni!

Stop Tábla Világnapjának eredete

A világnap dátuma augusztus 31 és első alkalommal 2024-ben kerül megrendezésre. A dátum ahhoz köthető hogy az első állam a világon Michigan állam volt , amely 1914. augusztus 31-én hivatalos közlekedési jelzésként fogadta el a nyolcszögletű stoptáblát.

A világnapnak angol nyelvű honlapja (World Stop Sign Day) és Facebook oldala is van is van.

Megérkezett a Stop Tábla Világnapja: Augusztus 31.

 

Hogyan ünnepelhetjük a Stop Tábla Világnapját?

A WORLD STOP SIGN DAY felhívása

A világnap szervezői az első alkalomra azt kérik az érdeklődőktől, hogy a világ minden tájáról küldjenek fotót stop táblákról, lehetőség szerint úgy hogy az adott hely ikonikus épületei, ismertető jelei is megjelenjenek a képen. A képek felkerülnek a világnap weboldalára megjelőlve, hogy melyik ország melyik városából érkezett a kép.

A képeket e-mailon kell elküldeni a worldstopsignday@gmail.com címre. Mi magyarok is tegyük hozzá a magunk Stop tábláit a gyűjteményhez.

Családdal és barátokkal

Beszélgetések: Beszélgessetek a közlekedési biztonság fontosságáról, a Stop tábla betartásának következményeiről, és a felelősségteljes vezetésről. Ossza meg saját tapasztalatait a forgalomban, és hallgassa meg mások történeteit.

Játékok: Készítsen kvízt a közlekedési szabályokról, vagy játsszon társasjátékot, amely a forgalmi helyzeteket modellezi. A gyermekek számára rajzolhatnak, festhetnek, vagy kézműveskedhetnek Stop tábla témában.

Közös kirándulás: Menjenek el biciklizni, gyalogolni, vagy túrázni, és figyeljék meg, hogyan tartják be a Stop táblát a sofőrök. Beszéljenek a látottakról, és tanítsák meg a gyermekeknek, hogyan kell biztonságosan közlekedni.

Egyedül

Önreflexió: Gondolkodjon el a vezetési szokásain, és azonosítsa azokat a területeket, ahol javíthatna. Döntse el, hogy mit fog tenni a jövőben a felelősségteljesebb vezetés érdekében.

Tanulás: Olvasson cikkeket és könyveket a közlekedési biztonságról, vagy nézzen meg oktatóvideókat. Vegyen részt online tanfolyamon, vagy látogasson el egy közlekedésbiztonsági előadásra.

Támogatás: Támogassa azokat a szervezeteket, amelyek a közlekedési biztonságért dolgoznak. Adományozzon pénzt, önkénteskedjen, vagy terjessze a szervezetek üzenetét.

Közösségben

Rendezvények szervezése: Szervezzen helyi rendezvényt a Stop tábla Világnapja alkalmából. Tartson vetélkedőt, workshopot, vagy előadást a közlekedési biztonságról.

Iskolai programok: Vezessen edukatív programokat iskolákban, ahol a gyermekeket a közlekedési szabályok betartására ösztönzik. Tanítsa meg nekik a Stop tábla fontosságát, és hogyan kell biztonságosan átkelni az úton.

Médiában való megjelenés: Írjon cikkeket a helyi újságba, vagy készítsen videókat a közösségi médiára a Stop tábla Világnapja kapcsán. Beszéljen a közlekedési biztonság fontosságáról, és ösztönözze az embereket a felelősségteljes vezetésre.

Ezen kívül

Oszlasson meg edukatív tartalmakat a közösségi médiában. Használja a #StopTablaVilagnapja hashtaget, hogy mások is megismerhessék a kezdeményezést.

Viseljen Stop tábla mintás ruhát vagy kiegészítőt. Ez egy remek módja annak, hogy felhívja a figyelmet a Stop tábla Világnapjára, és elindítson egy beszélgetést a közlekedési biztonságról.

Tanítsa meg a gyermekeket a Stop tábla jelentésére. Győződjön meg róla, hogy tudják, hogy mit kell tenniük, amikor Stop táblát látnak.

Fontos, hogy a Stop tábla Világnapja ne csak egyetlen napra korlátozóddjon. A felelősségteljes vezetésnek minden nap a középpontban kell lennie. Tegyünk mindannyian a magunk részét a közlekedési balesetek megelőzésében!

STOP tábla története

A STOP tábla a közlekedési szabályok egyik legismertebb és legfontosabb eleme. Nyolcszög alakú, piros színű, fehér felirattal, világszerte egyértelmű üzenetet hordoz: Állj! Elsőbbségadás kötelező! De vajon honnan ered ez a jelzés, és hogyan fejlődött azzá, amit ma ismerünk?

A STOP tábla története a 19. század végén kezdődik, a gépkocsik elterjedésével párhuzamosan. Azonban a korai táblák még nem egységesek voltak, sem formájukban, sem színükben. Néhány példa a korabeli jelzésekről:

  • London: 1860-as években zöld tábla "GO" (mehetsz) és piros tábla "STOP" (állj) felirattal

  • USA: 1910-es években sárga négyzet alakú tábla fekete felirattal

  • Németország: 1927-ben bevezetett háromszög alakú tábla "HALT" (állj) felirattal

Az egységesítés igénye hamarosan felmerült. 1914. augusztus 31-én Michigan állam volt az első a világon, amely hivatalos közlekedési jelzésként fogadta el a nyolcszögletű stoptáblát. Ez a mérföldkő jelentette a STOP tábla modern korszakának kezdetét.

A nemzetközi szabványosítás 1949-ben történt meg a genfi közlekedési konferencián, ahol a mai is ismert STOP tábla formáját és színét fogadták el. Magyarországon a STOP tábla 1928 óta használatos, de a mai formáját 1954-ben vette fel. A tábla elterjedése jelentősen hozzájárult a közlekedési balesetek számának csökkenéséhez.

A STOP tábla ikonikus jellé vált, amelyet nem csak a közlekedésben, de a popkultúrában is gyakran használnak. Megjelenik filmekben, reklámokban, sőt, még a nyelvben is beépült a "stopolni" kifejezés.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Szeptember hónap névnapok