2024. május 9., csütörtök
Gergely névnapja

Mikor van Pünkösd 2024-ben?

2023-11-09 19:27 | Nézettség: 1438
A Pünkösd egy háromnapos hosszú hétvége, melyet általában hosszabb pihenésre, kirándulásra és egyéb otthoni dolgokra használhatunk. Fontos lehet előre tervezni, tekintettel arra, hogy egy egyházi mozgóünnepről van szó, így minden évben más hétvégére esik. Nézzük mikor van Pünkösd 2024-ben.

Pünkösd jelentése

Pünkösd keresztény ünnep, amelyet húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartanak. Ez az ünnep az Szentlélek kiáradását ünnepli a kereszténységben. A Szentlélek az Atya és a Fiú közötti örök szeretet kifejeződése, amely ezen a napon kiteljesedett. Ezen a különleges alkalmon a Szentlélek (görögül hagion pneuma, latinul Spiritus Sanctus) kiáradt Jézus tanítványaira, az apostolokra.

Mikor van Pünkösd 2024-ben?

Nézzük mikorra esik Pünkösd 2024-es naptárban.

Pünküsd 2024

  • Pünkösdvasárnap: Május 19
  • Pünkösdhétfő: Május 20

A pünkösd hétfő 1993 óta munkaszüneti nap Magyarországon. Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap utáni nap, 50 nappal húsvéthétfő után. 1969 óta a pünkösdhétfő az évközi idő része.

Az 2018 óta Ferenc pápa döntése értelmében a Katolikus Egyházban a pünkösd ünnepét liturgikusan nem ezen a napon ünneplik, hanem helyette bevezették a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepét.

Pünkösd dátumának kiszámítása

A Pünkösd egy mozgóünnep, a Biblia szerint a pünkösdöt húsvét után az ötvenedik napon ünneplik, azaz a húsvét utáni hetedik vasárnapon és az azt követő hétfőn. Ennek következtében a pünkösd legkorábbi lehetséges dátuma május 10-11., míg a legkésőbbi dátuma június 13-14. lehet.

A pünkösd görög nevének, ami a pentékoszté, jelentése is az ötven, és a magyar "pünkösd" szó is ebből a görög eredetből származik. Hasonlóan a húsvéthoz, a pünkösd is egy teljes hétig tart, de csak két napja számít nyilvános ünnepnek, a pünkösdvasárnap és a pünkösdhétfő.

Bár az ókori keresztény írók,Tertullianus és Órigenész említik először a pünkösd ünnepét az 2. században, az ünneplése egyidős az egyházzal, és az apostolok idejéből ered.

A római katolikus egyházban hagyományosan a bérmálás szentségét is a pünkösd ünnepétől kezdve szokták kiszolgáltatni. Bár az ünnep gyakran május hónapban zajlik, az időjárás és a húsvét időpontja miatt gyakran júniusra is eshet a húsvét utáni hetedik vasárnap. Az ünnep hosszú történelmi hagyományokkal rendelkezik, és fontos része a keresztény hit és egyház életének.

Mikor van Pünkösd 2024-ben?

Pünkösdi hagyományok

A pünkösdi hagyományok gazdag és sokszínű részei a magyar kultúrának. Számos elemük eredetét a kereszténység előtti időkre vezethetjük vissza, és egy részüket a római floráliákhoz köthetjük, amelyek tavasz ünnepi alkalmak voltak, amikor Flora istennőt, a növényvilág és a virágok istennőjét köszöntötték. Az istennő görög neve, Khlórisz, Zöldellőt vagy Virulót jelent.

Májusfaállítás

Az egyik ilyen hagyomány a májusfaállítás, amely a magyar nyelvterület nagy részén gyakori volt. Ezt általában május elsejére virradó éjszaka tették, de pünkösdkor is előfordult. A májusfa a természet megújhodásának szimbóluma, és gyakran szolgált udvarlási gesztusként vagy szerelmi ajándékként.

A legények csoportokban állították a fákat, és gyakran színes szalagokkal és ételekkel-díszítettek. A májusfa állítását az udvarló legények vezették, de néhány területen a legények a rokon lányoknak is állítottak fát, és közösségeknek is lehetett közös májusfájuk.

Pünkösdi király

A pünkösdi király egy másik érdekes hagyomány, amely a középkor óta ismert. Ebben az ügyességi versenyeken választottak ki egy legényt, aki később vezethette a többieket. A pünkösdi királynak számos kiváltsága volt, például ingyen ihatott a kocsmákban, és a fogyasztását a közösség fizette ki.

A tisztség általában egy hétig, de akár egy évig is tarthatott. Gyakran a legényeket is ezen alkalomból avatták fel, és ettől kezdve udvarolhattak és kocsmázhattak.

Az ablakokba vagy a ház kerítéslécei közé tűzött zöld ágak és virágok hagyománya is széles körben elterjedt volt. Ennek a gyakorlatnak az volt a célja, hogy megvédje a házat a villámcsapástól. Néhány helyen a lányos házakra is ki tettek zöld ágakat.

Pünkösdi királynéjárás

Pünkösdi királynéjárás során négy vagy több nagyobb leány körbevezet egy ötödiket, aki a legkisebb és legszebb. Énekelnek és jókívánságokat ismételgetnek, majd megállnak az udvarokon, és kendőt vagy fátylat feszítenek a királyné feje fölé. Énekelnek, körbejárják a királynét, és a végén felemelik, miközben termékenységvarázsló mondókat mondanak. Az énekek és mondókák végén ajándékot kapnak.

A Pünkösdi királynéjáráshoz hasonlóan a Pünkösdi király és királyné párost a kíséretével is ábrázolták. Ebben az esetben az adománygyűjtés volt a fő cél.

Egyebek: Törökbasázás, borzakirály- és rabjárás

Bizonyos nyugat-magyarországi vidékeken találkozhatunk olyan hagyományokkal, mint a törökbasázás, borzakirály- és rabjárás. A törökbasázás során egy kisfiút szalmával öltöztettek, majd házról házra kísérték, ahol pálcával ütötték, hogy ugráljon, és cserébe pénzt és tojást kaptak.

A pünkösdi rabjárók fiúkból álló csoport, akik a lábuknál összeláncolva járták körbe a falut, és arra kértek, hogy segítsék a katonarabokat. Ők is ajándékokat kaptak. A borzajárás során egy fiút köpenybe öltöztettek, és házról házra jártak.

Csíksomlyói búcsú

Az egyik leghíresebb pünkösdi hagyomány a Csíksomlyói búcsú, amely egy keresztény zarándoklat a csíksomlyói kegyhelyhez. Ezen a rendezvényen a katolikus hívek pünkösdszombatra érkeznek meg a kegytemplomhoz, majd felvonulnak a két Somlyó-hegy között. Ez a hagyomány ma is élő, és a magyarság katolikus közösségének fontos találkozóhelyévé vált.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok