2024. Április 27., szombat
Zita névnapja

Péter - Pál napja - a halászok ünnepe és az aratás kezdete

2013-06-28 15:51 | Nézettség: 14688
Június 29 - Péter, Pál napja, az aratás kezdete. A hiedelem szerint ezen a napon szakad meg a búza töve. Péter napjához kötődik továbbá a halászok ünnepe, mellyel védőszentjük előtt tisztelegnek.

Péter apostol a tizenkét apostol egyike, a katolikus hagyomány szerint Róma első püspöke. Az apostolok között a legjelentősebb alak, nevét minden írás először említi a tizenkét tanítvány közül. A hagyomány szerint Jézus Krisztus neki adta a mennyország kapuinak kulcsait.

A katolikus egyház szerint Péter a pápák, a halászok és Róma védőszentje. Péter maga is halászember volt, így a népi szokások is az ő nevéhez fűződnek. Szent Pétert a halászok, a halászcéhek patrónusukat tisztelték. A hagyományok szerint Péter napjának előestéjén halvacsorákat rendeztek és ezeken az összejöveteleken avatták legényeiket és mestereiket.

Péter - Pál napja - a halászok ünnepe és az aratás kezdete

Pál apostol (Szent Pál) a korai kereszténység jelentős alakja, nagy szerepet játszott a kereszténység elterjesztésében az európai kontinensen.

Péter, Pál napjához kötődik a kenyérgabona aratás első napja is. A magyar nyelvterületen általában úgy tartották, hogy a búza töve ezen a napon megszakad.

A Péter, Pál napjához kapcsolódó aratási szokások közül néhány érdekesség:

  • egyes források szerint ezen a napon nem lehetett gyümölcsöt enni, vagy dolgozni
  • az aratók imádsággal, fohásszal kezdték a napot
  • egyike a naphoz kapcsolódó hiedelmeknek, hogy amelyik legény vagy lány elsőnek hallja meg a harangszót Péter, Pál napján, az még idén megházasodik
  • a hagyományok szerint az aratást meglátogató gazdát az aratók megkötözték az első lekaszált szalmaszálakkal és szabadságát borral vagy pénzzel vásárolhatta meg

A hagyományok szerint ekkor kezdték meg az aratást még akkor is, ha az időjárás nem volt megfelelő ehhez, ugyanis a Péter, Pál napján lekaszált első búzaszálaknak és az első kévének gyógyító-egészségmegérző jelentőset tulajdonítottak. Több helyütt hagyomány az aratók miséje is.

Érdekesség továbbá, hogy Szent Péter és Szent Pál képe a magyar szent koronán is szerepel.

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok