2024. május 2., csütörtök
Zsigmond névnapja

Sára és Sarolta: tudtad hogy semmi közük egymáshoz?

2024-01-19 08:31 | Nézettség: 503
Ha valakiről csak annyit tudunk, hogy Sárinak hívják, akkor nem biztos, hogy kitaláljuk egyből, hogy mi a hivatalos keresztneve, hiszen mind a Sára, mind a Sarolta névnek a Sári az egyik beceneve. Korábban létezett olyan elmélet, mely szerint a két név azonos eredetü, mára azonban kiderült a két névnek a közös beceneveken kívül semmi köze egymáshoz. Ráadásul a Sári önállóan is anyakönyvezhető keresztnévként. Nézzük a két név eredetét és névnapjait.

Sára névnap és a Sára név eredete

A Sára Héber eredetű a Bibliában is szereplő név, melynek jelentése ’főrangú hölgy, fejedelmasszony, hercegnő’. Természetesen a Sára névnapok - melyek január 19., július 13., október 9. - egyházi szentekhez kötődő vallásik ünnepnapokból eredeztethetőek.

A magyar becézőből önállósult Sári név és az angol becézőből létrejött Szelli nevet 1998-tól lehet anyakönyvezni Magyarországon.

Név természetesen világszinten ismert és használatos, Németországban, Spanyolországban, és Portugáliában Sara-ként használják, Angliában és Franciaországban Sarah forma terjedt el, míg Finnországban Saara alakban használják.

Szent és Boldog Sárák

A Bibliában szereplő Sára Ábrahám felesége volt, aki idős korában szűlte fiát, Izsákot. Tekintettel idős korára meglepődve és kétkedve fogadta az isteni ígéretet, miszerint fia születik. Az Újszövetségben Sára a hit előképe és a házastársi hűség példája. Az egyházi kalendáriumban az ünnepnapja: január 19.-én és október 9.-én van.

A július 13-i Sára névnahoz egy Sára nevű egyiptomi szűz, remete kapcsoldik.

Mi magyarok pedig egy Boldog Sárával büszkélkedhetünk, akit már a XXI. században, 2006. szeptember 17-én avatták boldoggá. Boldog Salkaházi Sára, aki tanítónőként, írónőként és szociális munkásként tevékenykedett, a II. világháborúban több száz ember életét mentette meg. 1944. december 27-én a nyilasok kivégezték.

Híres Sárák

  • Sebeők Sára (1886–1952) opera-énekesnő.
  • Megyery Sári, Blondel, Sacy von (1897–1983) filmszínésznő, író, költő.
  • Berczik Sára (1906–1999) mozdulatművész, koreográfus, zene- és táncpedagógus.
  • Karig Sára (1914–1999) szerkesztő, műfordító.

Művészetben Tarnóczy Sára az egyik főszereplője Kemény Zsigmond Özvegy és leánya című regényének. Heltai Jenő Tündérlaki lányok című darabjában és Szomory Dezső Hermelin című színművében is az egyik szereplő a Sára nevet viseli.

Sára és Sarolta: tudtad hogy semmi közük egymáshoz?

Sarolta név eredete és a névnapja

A Sarolta név az ótörök eredetű régi magyar Sarolt név alakváltozata, melynek jelentése ’fehér menyét’. A név már a X. századtól előfordul a Sarolt, Sarolth, Saroltu alakokban az Árpád-kori írásos emlékekben.

A névhez kapcsolódó névnapok január 19., május 9., július 5., 13., 17., november 4.

Sarolta nevű szentek és boldogok

Érdekesség, hogy a név egyik védőszentje egy férfi, méghozzá Borromeo Szent Károly milánói bíboros érsek, akinek az egyházi ünnepnapja egyben Sarolta névnap is.(november 4.)

A Májusi névnap Gerhandinger Boldog Karolinához köthető, aki a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek kongregációjának alapítója volt.

Thouret Boldog Charlotte francia vértanú, karmelita apáca. akit a francia forradalom idején végeztek ki Ünnepnapja: július 17.

Ahogy már említettük a Sarolta nevet régebben önkényesen összekapcsolták a Sára névvel. sőt a XIX-XX. században, a Károly név francia párjának, a Charlotte névnek a magyarítására használták.

Híres Saroltok, Sarolták

  • Sarolt fejedelemasszony az erdélyi Gyula leánya, Géza nagyfejedelem felesége, I. (Szent) István király anyja.
  • Sarolta Amália (1679–1722) hercegnő, II. Rákóczi Ferenc felesége.
  • Vay Sarolta (1859–1918) grófnő, író, újságíró. Egyik álneve: Vay Sándor gróf.
  • Steinberger Sarolta (1875–1966) szülész-nőgyógyász. Az első orvosnő, aki a budapesti egyetemen végzett.
  • Lányi Sarolta (1891–1975) költő, műfordító.
  • Raffai Sarolta (1930–1989) író, költő.

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok