2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Tápanyagbevitel kisokos - mennyire ismered a szénhidrátokat?

2021-12-09 21:18 | Nézettség: 284
Információk tömkelege áll rendelkezésünkre, ha tápanyagokról van szó, ez pedig sokszor össze tud minket zavarni. Persze minden egészségügyi tanács mögött van hasznosítható tudás, de azért a tényekkel sem árt tisztában lenni. És nem, ez nem egy egyszerű tömegcikk, hanem az olvasási idő tartamáig a legjobb barátod. Tömören és egyszerűen.
Tápanyagbevitel kisokos - mennyire ismered a szénhidrátokat?


Sokszor hallhattuk már (és biztosan össze is zavart minket), hogy ne együnk túl sok zsírt, kivéve a jó zsírokat. Vagy például azt is, hogy kerüljük a túl sok fehérjét, de ne a sovány fehérjéket. Ráadás, hogy a cukrot pedig teljesen el kell hagyni, de ne a barnát, se a nyírfát. A tápanyagok legnagyobb kategóriájára, a szénhidrátokra pedig mindig csúnya szemmel nézünk, és pont emiatt alakultak ki a félreértések. Pedig a legfontosabb dolog a diétánk során a szénhidrát, és ezt ne távolítsuk el teljesen az étrendünkből. Az energiánkhoz hozzájáruló elsődleges forrást a szénhidrátokból merítjük, ami az agy, az idegrendszer és a vörösvértestek üzemanyagaként is szolgál (mindez glükóz formában). Kevésbé fogjuk nullán érezni a napvégi energiaszintünket és nem leszünk nyűgösek sem, ha biztosítjuk a megfelelő szénhidrátokat a szervezetünk működéséhez (napi 130 gramm). Ezt nyerhetjük akár rozskenyérből, lencséből vagy egy gabonakásából, ha valami egyszerűre, de nagyszerűre vágyunk.

Zsírok, zsírok, és zsírok. Az orvosok és a dietetikusok külön hangsúlyozzák, hogy a zsírok jót tesznek nekünk, és szükségünk van rájuk! Ez különösen fontos minden étkezéskor, mivel segít a telítettségi érzet elősegítésében. Ennek hiányában a vércukorszintünk nem marad stabil és nagyon gyorsan újra éhesnek érezhetjük magunkat. Igaz a mondás, hogy oda kell figyelni a zsírok minőségére, így, ha tehetjük, akkor fogyasszunk egészségesebb, azaz növényi forrásból származó telítetlen zsírokat... és ne túl sokat (de legalább 44 grammot). Ilyenek lehetnek a magvak (chia), vagy az örök klasszikus OMEGA 3 kapszula.

Tápanyagbeviteli kisokos


Ne hagyjuk ki a fehérjéket sem. Ahogy a zsírok, úgy a fehérjék is hozzájárulnak a telítettségérzethez! És nem csak a csontoknak, hanem az anyagcserénknek is kiváló! A rengeteg hasznos funkciója mellett nem érdemes szemet hunyni, de biztosan többeket érdekel inkább az, hogy miből szerezhetünk értékes fehérjéket? Legegyszerűbben: tojásból és görög joghurtból! Persze az édes ízek kedvelőinek a proteinszelet kedvez a leginkább, mert ezt bárhova magunkkal vihetjük, garantáltan sokáig eláll és sok elfér a táskában!

Több hasznos információért és termékért látogass a namaximum.hu weboldalára!

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Március hónap névnapok