Az üzletekben sokféle egyszerűen használható tojásfestéket és hőre zsugorodó fóliát lehet kapni, de hímes tojásokat számtalan technikával készíthetünk. Ilyenek a krepp papíros festés, vagy a dekupázsolás, lehet csipkézni, goblein bevonatot készíteni, vagy egyszerűen filccel rajzolni. A tojások lehetnek főttek, vagy kifújtak.
Nálunk idén a hagyományosabb „harisnya” módszer volt a nyerő. Méghozzá természetes alapanyagokkal. Kurkumát, céklát, hagymahéjat és lilakáposztát használtunk a festéshez, a díszítéshez pedig virágszirmokat, petrezselyemzöldet és kevésbé természetes ragasztószalagot.
A tojásokat nem szükséges előfőzni (de természetesen főtt tojásokkal is készíthető, az biztonságosabb megoldás, ha kisgyermekkel készítjük). Előkészítésként mindössze egy mosogatószeres vízzel történő zsírtalanítás javasolt.
A mi esetünkben – mivel pöttyös és csíkos tojást is szerettünk volna – előkerült egy kis szigetelőszalag is. A mintának szánt növényi részeket rászorítjuk a darabokra vágott harisnyával a tojásokra, majd jó szorosra kötöttük a harisnyát. Mivel a harisnyacsomónál általában foltos lesz a festés, ezért a csomót pozícionáljuk a mintáktól távolabb. A szigetelő-, vagy más ragasztószalagos tojásokat is érdemes harisnyával bevonni tekintettel a hosszú főzési időre, mely alatt a ragasztó leázhat.
Hozzávalók (akár 20 db tojáshoz elegendő)
A díszítéshez használhatók virágok, petrezselyem levél, vagy bármely növényi rész, amit el tudunk képzelni egy hímes tojáson mintaként.
Ezután folytatjuk a festéssel. A hagymákat megpucoljuk és a héjakat egy kisebb edénybe tesszük. A lilakáposztát is leveleire bontjuk, ez kerül a második edénybe.
A kurkumát beleszórjuk egy harmadik edénybe. Végül a hámozatlan céklát vágjuk szeletekre a negyedik edénybe. Felöntjük annyi vízzel a lábasokban lévő alapanyagokat, ami ellepi a tojásokat és mindegyik edénybe 2 -2 evőkanál ecetet teszünk. Ezután jöhetnek a tojások. Egy órát főzzük figyelve, hogy ha előbukkannak a tojások, pótoljuk az elpárolgott vizet (különben foltos lesz a hímes tojásunk).
A főzést követően kikerültek az edények az erkélyre, hagytuk kihűlni őket a színes főzőlében. Miután kiszedjük az edényből a már kihűlt tojásokat, papírtörlőre rakjuk és megvárjuk, míg megszárad, csak ezután vesszük le a harisnyaborítást és a felesleges segédanyagokat.
A „lecsupaszított” tojásokat tovább szárítgatjuk. A teljes száradás után zsírt olvasztunk tenyerünkben és apránként átdörzsöljük a tojásokat, hogy szép fényes és színpompás végeredményt kapjunk.