2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Zsuzsanna névnap - február 19

2022-02-18 16:10 | Nézettség: 2514
A Zsuzsanna, és annak becézéséből önálló névvé alakult Zsuzsa név az egyik legismertebb és egyik legkedveltebb név volt hazánkban. Napjainkban az újszülötteknél már nem annyira divatos, de még mindig megtalálhatjuk a TOP100-ban. A legismertebb névnapja február 19-én van, melyhez szép hagyományok, jóslások is kapcsolódnak.

A héber eredetű bibliai név jelentése liliom vagy lótuszvirág. A héber Sosanna nevet a biblia görög és latin fordítással Susanna alakban vette át, ebből lett a magyar kiejtés. Zsuzsannához kapcsolható a hűség, melynek gyökerei a Bibliában keresendők. Zsuzsanna és a vének története Dániel próféta könyvében található. A történet nem egy híres festőt ihletett a történet, többek között Tintorettot, Rubenst és Rembrandt is.

Zsuzsanna és a vének

Zsuzsanna és a vének  - Giuseppe Bartolomeo Chiari festménye (forrás: Wikipédia)

Nem tudjuk, hogy van-e köze a február 19-i Zsuzsanna névnapnak ahhoz, hogy 1817-ben ezen a napon született Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legfiatalabb húga. A Kormányzó 1849. április 16-án a tábori kórházak főápolónőjének nevezte ki. Három hónap alatt hetven tábori kórházat hoztak létre a vezetésével. A magyar nőket felszólította, hogy önkéntesként vegyenek részt a sebesültek ellátásában.  2014-óta pedig a Magyar Ápolók Napja is ezen a napon van, Kossuth Zsuzsa születésének évfordulójára emlékezve.

Zsuzsanna névnap - február 19

A Zsuzsanna nemzetközileg is használt és ismert név, több országban is kedvelt formája a Susanna. Ki ne emlékezne még a hatalmas pop slágerre 1984-ből, az Art Company Susanna című slágerére. mely sokáig szerepelt a top listákon. 

 

Zsuzsanna napi hagyományok

Zsuzsanna névnap az év 50. napján van, a néphagyomány szerint, ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor közeledik a tavasz, de ha a  madarat alacsonyan látják repülni, tovább tart még a tél. 

Ilyenkor tartották a Zsuzsanna-napi bálokat ha a névnap a farsangi időszakra esett. A lányok Zsuzsanna napon harmincháromszor megfésülték a hajukat, és ahány hajszál a fésűn maradt, annyira bőséges gabonatermést jósoltak arra az esztendőre. 

Erdélyből származik az alábbi Zsuzsanna napi névnapköszöntő:

1. Sok Zsuzsanna napakat vigan elérhesd
Napjaidat számlálni ne légyen terhes.
Az ég harmatja szívedet újítja,
Áldások árja házod elborítja.
 
2. Te néked minden öröm hótig adassék,
A mellett semmi bánot ne barátkozzék.
Légyen éltednek virágja mind kinyílt,
Szíved ne szenvedjen semmi sebes nyílt.
 
3. Véglen az egek várát nyilván szemlélhesd,
Ott aztán az életet jobbal cserélhesd.
Az Úr a boldog életben részt adjon,
A szentek serge körébe fogadjon, fogadjon.

Az ének után pedig tréfás verssel zárul az előadás:

Agyon Isten nektek sok Zsuzsanna napot,
Eső ellen egy nagy bükkfa kalapot,
Hogy rajtatok ne maradjon a szegény állapot!


És nézzük, hogy köszöntjük a közösségi média világában a Zsuzsannákat egy Youtube videóval!

 

A bibliai történet

Zsuzsanna egy Bábelben élő, igen gazdag férfinak, Joakimnak volt a felesége. Nemcsak szép volt, hanem erkölcsös és nagyon hűséges. Az asszony mindennap déltájban férje gyümölcsöskertjében sétálgatott, ahol meglátta őt két öreg bíró, akiknek megtetszett a fiatal asszony. Történt egyszer, hogy Zsuzsanna a nagy melegben fürdéshez készülődött, mikor a vének elérkezettnek látták az időt, előbújtak rejtekhelyükrõl, odafutottak Zsuzsannához, és erőszakoskodni kezdtek vele.

Zsuzsanna azonban ellenált, sikoltozni kezdett, de a vének is kiáltoztak és erkölcstelenséggel vádolták az asszonyt. A törvény előírásai szerint Zsuzsanna bíróság elé állították majd gyorsan halálra is ítélték házasságtörés vádjával. Egy Dániel nevű ifjú megállította a menetet, amely a vesztőhelyre kísérte Zsuzsannát, és hamis tanúskodással vádolta a véneket. Visszatértek az ítélkezés helyére, hogy meghallgassák Dániel ellenvetését. Dániel elkülönítette egymástól a véneket, és egyenként hallgatta ki õket. Mindkettőjüktől megkérdezte, hogy milyen fa alatt látták együtt Zsuzsannát az ifjúval. Az egyik azt felelte, hogy mézgafa alatt, a másik pedig, hogy tölgyfa alatt történt az eset.

Dániel ily módon bebizonyította a vének gonoszságát, akiket végül hamis tanúzás miatt kivégeztek, Zsuzsanna pedig a hűség mintapéldája lett.

 

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Április hónap névnapok