2024. május 23., csütörtök
Dezső névnapja

Angelika névnap

Névnapok:
Január 27.
Nem:
Eredet:
latin

Angelika névnap eredete

Angelika névnap január végén található a naptárakban. Angelika az Angelica egy változata, amely a latin angelicus szóból származik A név jelentése "angyal vagy angyali", ami a görög "ángelos" vagyis hírnök szóval kapcsolatos.

Az Angelica név megjelenik a két középkori költő, Boiardo és Ariosto műveiben. Ariostó főművének, az Orlando furiosos, magyar fordításban Őrjöngő Lorrándnak az egyik szereplőjánek  neve. A mű egy szövevényes szerelmi történet, melynek hátterét a Nagy Károly-mondakör adja. Az eposzban a  hős Orlando a szép pogány leány, Angelica iránti szerelmében csalódik. 

A nevet a 18. század óta használják utónévként és a magyar nyelv mellett megtalálható a lengyel, német, szlovák és cseh nyelvben is. Az 1990-es években igen ritka név volt, a 2000-es években sem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Az Angelika név egy híres francia filmhez is köthető, melynek címe Angélique, az angyali márkinő. A film 1964-ben jelent meg és Angelika történetét meséli el. Angélique-et első kalandja során akarata ellenére feleségül adják egy finom lelkű, ámde meglehetősen ronda márkihoz, Jeoffrey de Peyrac-hoz. Angélique eleinte nem hajlandó a márkival ágyba bújni, de végül mégis megosztja ágyát a nemes lelkű férfival, aki hamarosan konfliktusba kerül az egyházzal, és a királlyal is, melynek következtében halálra ítélik. Angélique ezután visszatalál ifjúkori szerelméhez.

Angéla névnap

Angelika névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Május hónap névnapok