2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Edina névnap

Névnapok:
Február 27.
Nem:
Eredet:
germán

Edina névnap eredete

Edina névnap február 26-án van, kivéve a szökőéveket, amir február 27-én szerepel a hagyományos naptárakban.

Az Edina név valószínűleg germán - latin eredetű női név. Jelentésének sokféle magyarázata van. Egyesek szerint az Éda név alakváltozata. Az Éda a germán nevekre jellemző összetett név előtagja, illetve annak rövidülése. Az eredetileg adel, edel névelem jelentése ’nemes’. De az is lehet, hogy az Éda név a szintén germán ed ~ aed névelemből való, melynek jelentése ’birtok, vagyon’.

Más feltevés szerint az Edina az ismeretlen eredetű Edna névből származik, amely a Bibliához tartozó apokrif iratokban fordul elő. A név Angliában vált népszerűvé.

Edina védőszentje Boldog Edigna a 11. században élt remeteasszony volt, akinek alakja homályba vesző. Származása nem tisztázott, de egyes források a francia királyi családdal való rokonságot említik. A kényszerházasság elől menekülve Bajorországba ment, és a pöllaubergi kolostorban élt remeteként. Hosszú éveken át egy hársfa odújában rejtőzködött. Jámbor életmódja és csodái révén hamarosan híressé vált, és 1600-ban boldoggá avatták. Ereklyéit a pöllaubergi kolostor templomában őrzik, és a mai napig zarándokok tömegei keresik fel tiszteletére. Ünnepnapja február 26., mely egyben Edina névnapja is.

Edina név gyakorisága és Edina nevet viselő hölgyek becézése

Az 1967-es adatok szerint az Edina nevet  296 kislány kapta ebben az éveben. Az 1983–87-es időszkban a 21.leggyakoribb női név volt az újszülöttek közütt.  Az 1990-es években csökkent a népszerűsége. 1996-ban az 55. helyen állt a leggyakoribb nevek listáján.  A következő években tovább csökkent a népszerűsége. 2003-ban a 86. volt. 

A 2020-as évekre viszont csak szórványosan van jelen a szülőszobákban, 2019-ben például csak 22 Edina navü kislány született, mellyel a 253. leggyakoribb kislánynév.  2023-ban az összlakosság statisztikájában a női nevek között az Edina az 56. helyen állt, első névként 25 296-an viselték ezt a germán - latin eredetű női nevet.

Az Edinákat a következőképpen tudjuk becézni: Dina, Dinácska, Dini, Dinike, Dinus, Dinuska, Edi, Edike, Edinke, Edinka, Educi, Eduka, Edus, Eduska.

Edina névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Június hónap névnapok