2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Géza névnap

Névnapok:
Február 26.
Május 8.
Augusztus 6.
Nem:
Férfi
Eredet:
magyar / ősmagyar

Géza névnap eredete

A Géza névnap február 25-én van a hagyományos naptárakban, kivéve szökőévben, amikor a szökőnap miatt egy nappal később, február 26-án van.

A Géza régi magyar férfinév, valószínűleg török méltóságnévből keletkezett, a jelentése hercegecske. A Géza név, ahogy ma használják, nem felel meg a régi kiejtésnek, 19. századi hibás olvasásnak köszönheti eredetét. Okleveleink a 12-14. századból, valamint a régi krónikáink Geyza, Geisa és Geicha alakban írják, előfordul Geythsa, Geisce regis, Geche regis, Gyesse regis formában is, a pécsváradi konvent jegyzője pedig 1338-ban III. Bélát «Deyche regis filius»-nak irja; az I. Istvánnal egykorú Thietmar merseburgi püspök Deuix-nek nevezi Géza fejedelmet; I. Géza király neve a koronán GEOBITZ, vagyis Jeóvics, pénzein Geuca, VII. Gergely pápa okleveleiben pedig Geuza, Geusa-

II. Géza királyt a magyar viszonyokról jól értesült egykorú Kinnamos Geitxaz- azaz Jejcsa(sz)nak és 'Iatxaz – vagyis Jacsának írja, a németeknél, lengyeleknél stb. Joas, Jojas, Joitsco, Gouz, Govizo, Gizo, Guizo stb. alakban találjuk e nevet.

Az 1990-es években a Géza ritka név volt, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.

Géza névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Június hónap névnapok