2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Gizella névnap

Névnapok:
Május 7.
Nem:
Eredet:
germán

Gizella névnap eredete

Gizella névnap május 7-én van a hagyományos naptárakban.

A Gizella név a bizonytalan eredetű német Gisela névből származik, jelentése valószínűleg 'túsz, zálog'. Egy másik elmélet szerint az ótörök güzal, "szépséges" szóból ered. A XXI. században ritka,azonban  komoly múlttal rendelkező, elegáns név első írásos említései a 10. század végéről származnak, a névnek sokféle változata fordult elő az Árpád-korban. A név leghíresebb magyar névviselője Gizella királyné, aki  I. István király felesége volt.

Gizella előmozdította a keresztény hit terjedését, jövedelméből vállalta a templomok felszerelését, műhelyében miseruhákat készíttetett, és Veszprém megyében apácakolostort alapított. Gizellát 1911-ben avatták boldoggá, ünnepnapja halálának napja, május 7, mely egyben a Gizalla névnap is.

Gizella név gyakorisága

A név a 19. század végén vált népszerűvé, annak köszönhetően, hogy Ferenc József és Erzsébet királyné a Gizella nevet adta az 1865-ben született lányuknak. Nüvelte a név népszerűségét az 1911-es boldoggá avatás is. A 20. század második felében azonban rohamosan csökken a népszerűsége, napjainkban pedig a felnőtt lakosság körében a 55. helyen áll, az újszülöttek névanyagban pedig nem szerepel az első 100-ban. 2019-ben csupán 6 újszülött kislány kapta első névként. 

 

Gizella névnapi köszöntő

Közelgő névnapok

Névnap kereső

Június hónap névnapok